Hudut Kapılarına ‘Acil Müdahale Timi’ Geldi

Hayati Yazıcı, sınır kapılarında kaçakçılıkla mücadele için acil müdahale timlerinin oluşturulduğunu söyledi.

08 Ekim 2012
Hayati Yazıcı, sınır kapılarında kaçakçılıkla mücadele için acil müdahale timlerinin oluşturulduğunu söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, PKK’nın yaptığı hayali ihracat ve kaçakçılığa karşı mücadelede yapılanları anlattı. Yazıcı, Hakkari ve Yüksekova’da bulunan sınır kapısında görevli müfettişlerin PKK’nın da karıştığı hayali ihracat olayını soruşturduklarını, hudut kapılarında artık acil müdahale timlerinin görev yapmaya başladığını açıkladı.  Yazıcı, Yüksekova’daki Esendere Sınır Kapısı’nda PKK’nın hayali icraata karışmasına ilişkin soruşturmanın müfettişler ve MASAK tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
PKK bağlantılı kişi ve şirketler
Türkiye’de terörün finansmanıyla mücadelede ilgili otorite ve koordinatör kurum olan MASAK’ın yurt çapında da çalışmalar yürüttüğünü anlatan Yazıcı, “İçişleri, MASAK ve bakanlığımca da katılım ve destekleme çalışmaları yapılmaktadır. Terör örgütüyle bağlantılı kişi ve şirketlere yönelik finansal analiz ve değerlendirme çalışmaları yapılmakta ve adli makamlarla da paylaşılmaktadır” dedi.
29 istihbarat müdürlüğü kuruldu
Yazıcı, kaçakçılıkla mücadele kapsamında 29 gümrük muhafaza ve kaçakçılık istihbarat müdürlüğü kurulduğunu, sınır kapılarındaki personel sayısının arttırıldığını, gümrük idarelerinin standardizasyonu eylem planı oluşturulduğunu belirtti. Doğu ve güneydoğu bölgesinde yer alan hudut kapılarında kamu düzeni, asayiş ve güvenliğin sağlanması için yeni bir yapılanmaya gidildiğini belirten Yazıcı, yeni yapılanmayı şöyle özetledi: “Bölgede kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin arttırılması amacıyla acil müdahale timlerinin oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede oluşturulmuş acil müdahale timleri hudut kapılarımızda görev yapmaya başlamıştır. Hakkari Esendere, Ağrı Gürbulak, Iğdır Dilucu, Ardahan Türkgözü, Artvin Sarp, Şırnak Habur, Van Kapıköy Kara Hudut Kapılarında gümrük sahasıyla ilgili işlemlerin yürütülmesi ve hudut kapısında bulunan kurumları koordine etmekle görevli vali yardımcısı görevlendirilmesi ve gümrük personelinin güvenliğinin sağlanmasını teminen jandarma, emniyet birimlerinden takviye birliklerce desteklenerek gerekli müdahalelerin zamanında yapılması, olay çıkaran, memurları tehdit eden, fiili saldırıda bulunan ve organize bir şekilde hareket edenler hakkında gerekli yasal işlemlerin kararlılıkla yerine getirilmesi konusunda İçişleri Bakanlığı ile irtibata geçilmiştir.”