İş Dünyasında Kaliteli İletişim Semineri Gerçekleştirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez Teşkilatı çalışanları, Prof. Dr. Üstün Dökmen’in konuk olduğu “İş Dünyasında Kaliteli İletişim” konulu seminer buluştu. Bakanlık Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen seminer, M.E.B. Şura Salonu’nda Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürler ve Bakanlık Merkez Teşkilatı çalışanlarının katılımıyla yapıldı.

13 Kasım 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez Teşkilatı çalışanları, Prof. Dr. Üstün Dökmen’in konuk olduğu “İş Dünyasında Kaliteli İletişim” konulu seminer buluştu.
Bakanlık Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen seminer, M.E.B. Şura Salonu’nda Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürler ve Bakanlık Merkez Teşkilatı çalışanlarının katılımıyla yapıldı.



Seminerde bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, böyle bir program vesilesiyle, bakanlık personeliyle bir arada bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.  Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahseden Altunyaldız, şöyle konuştu: “Ülke olarak, millet olarak, verdiğimiz kurtuluş mücadelesinden sonra bir hayalin, bir vizyonun gerçek olması için ilk defa bu derece kapsamlı ve topyekün bir çalışma başlatıldı.  Ülkemizin 2023 vizyonundan söz ediyorum.  Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023’te ulaşmayı arzu ettiğimiz hedeflerden söz ediyorum.  İkinci dünya savaşında iki atom bombasıyla çöken Japonya, 1950-1990 yılları arasında baş döndürücü bir hızla zenginleşti. 40 yılda kişi başına milli gelirini bin dolar seviyelerinden her yıl neredeyse %8 lik bir artışla 25 bin dolar seviyelerine çıkardı.  Keza, bundan yaklaşık elli yıl önce, hiçbir şeyi olmayan fakir bir ülkeydi güney kore. bugün dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinden biri haline geldi.”
-"Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılı... Türkiye, Bölgesinde ve Dünyada Önemli Bir Güç... Dünyanın En Büyük 10 Ekonomisinden Biri..."
Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde 2023 hedefleri doğrultusunda yapılması gerekenlere değinen Müsteşar Altunyaldız, konuşmalasına şöyle devam etti. “Bu tablo bize 2023’ ü, cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünü, resmediyor. Ama bu tablo, sadece bir hayali değil, daha da önemlisi, şimdiden neler yapılması gerektiğini de ortaya koyuyor.  Sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu, omuzlarımızdaki yükün ne denli ağır olduğunu anlatıyor.  Bu tablo bize, boşa harcayacak tek bir saniyemizin olmadığını söylüyor.  değer üretmeyen, insanlarımızın hayatlarını değiştirmeyen işleri sürdürme lüksümüzün olmadığını hatırlatıyor.  Sonuçlar, kurumların ve ülkelerin varlıklarını sürdürmelerinin anahtarıdır. Çok çalışmak elbette başarı için olmazsa olmaz unsurlardan biridir.  Ancak,  şunu söylemeliyim ki, yıllar sonra bizlerle ilgili olarak hatırlanacak olan tek şey insanlarımızın hayatlarını iyileştirmeyi ne kadar başarabildiğimizdir.”
-“Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yıl Hedefleri Doğrultusunda Yeni Yapılandırılan Bakanlıklardan Biriyiz”
Bakanlığımızın 2023 hedefleri doğrultusunda yeni kurulan bir teşkilat olduğuna değinen Müsteşar Altunyaldız, Bakanlığın faaliyet gösterdiği çalışma alanları ile ilgili bilgiler verdi. Altunyaldız; “Çalışmalarınızın odağına her zaman insanı koyacağız. İşlerimizi yaparken  ‘bu kurallarımıza uygun mu?’  sorusu kadar, ‘bu insanımıza ne sağlar?’ sorusunu da soracağız.  Yeni bir hizmet binası yapabilir, yeni araç ve gereçler temin edebiliriz. Yeni yönetmelikler, tebliğler çıkarabiliriz. Ama şundan emin olun ki, bunların hiç birisi tek başına, hizmet sunduğumuz insanların gözünde bizi başarılı yapmayacaktır.” diye konuştu.
-“Çalışma Anlayışımızda Bürokrasiyi Minimum Düzeye İndirmek Esastır”
Çalışma hayatında bürokrasiyi minimum düzeye indirmenin önemine değinen Altunyaldız“Kendi yarattığımız bürokrasinin kölesi haline gelmeyeceğiz. Kendi elimizden çıkan yönetmeliklerin, tebliğlerin esiri olmayacağız. onları putlaştırmayacağız. Birgün bunları ortadan kaldırmak istediğimizde, oluşturmak için sarf ettiğiniz enerjiden daha fazlasının gerekli olacağını hep hatırlayalım. Bakın, size statükoyla ilgili çarpıcı bir örnek vereyim:  İngilizler 1803’te bir devlet memurluğu kadrosu ihdas eder.  Görev, eline dürbün verilen bir adamın dover kayalıklarında dikilip ingiliz kanalı’nı gözetlemesidir.  Görevli, Napolyon’un ve Fransız donanmasının geldiğini görürse çan çalarak işaret verecektir. 1803’te başlatılan bu göreve ancak 1945 yılında son verilebilmiştir.  Bizde de halen varlığını sürdüren bu türden görevler, işler mevcut değil midir? İşe ilk girdiğiniz günden bu yana hiç değişmeden yapılageldiğini gördüğünüz işler yok mu? Görev yaptığınız yerlerde sizlerden önce yapılmış işleri peşinen kabul etmeyelim, sorgulayalım, eleştirel bakalım bunlara.  Eğer ihtiyaç yoksa bu türden işleri kaldıralım.” diye konuştu.
Müsteşar Altunyaldız, son dönemlerde faaliyete geçirilen gümrük uygulamalarından ve e-uygulama sistemlerinden bahsetti. Türk Ticaret Kanunu, Yeni Hal Kanunu, Hal Kayıt Sistemi, Kooperatif Stratejisi Belgesi, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi gibi uygulamalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Altunyaldız, yeni hizmet binasına 2013 yılında taşınılması neticesinde daha modern bir çalışma ortamına kavuşacak olan Gümrük Teşkilatı’nın, 2023 hedefleri doğrultusunda daha hızlı, daha modern ve daha etkin bir kuruma dönüşeceğini dile getirdi.