II.Toplantı Gelecek Yıl İstanbul'da Yapılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Azerbaycan Gümrük İdaresi'nin ev sahipliğinde, Nahçıvan'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'na katıldı.

05 Ekim 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Azerbaycan Gümrük İdaresi'nin ev sahipliğinde, Nahçıvan'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'na katıldı.
Toplantıda konuşan Altunyaldız, toplantı yeri olarak Nahçıvan'ın seçilmiş olmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek, bir milletten doğan birden fazla ülkenin bir araya gelmiş olmasının sembolik olarak büyük anlamı olduğunu söyledi.
İlki gerçekleştirilen ''Türk Dili Konuşan Ülkeler Gümrük Başkanları Toplantısı''nın her yıl değişik ülkelerde yapılacağını anlatanAltunyaldız, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin (Türk Konseyi) dört resmi üyesi olan Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan'ın toplam GSYİH'lerinin 1,3 trilyon dolara yaklaştığını, toplam nüfuslarının 103 milyonu aştığını ve toplam yüz ölçümlerinin 3,7 milyon kilometrekareye ulaştığını kaydetti.
-Yeni Dilucu Kapısı 2013'te hizmete girecek-
Toplantı ile ortaya koydukları işbirliğinin ülkeler arasındaki 10 milyar doları aşan ticaret hacmini daha da yukarılara taşıyacağını ifade eden Altunyaldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gümrük İdaresi Başkanları olarak ülkelerimiz arasında ticareti kolaylaştırmak noktasında ortaya koyduğumuz kararlılık gümrük uygulamalarına da muhakkak yansıyacaktır. İlk defa gerçekleştirilen Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'nda ise, ülkeler arasındaki kültürel, sosyal ve ekonomik bağların altı çizilerek, ülkelerin sosyal ve ekonomik işbirliğinin ve ticaret kapasitelerini arttırmalarına yarar sağlayacak girişimlerde bulunulmasının önemi vurgulanmıştır. Bu toplantıyla, gümrük alanında karşılıklı yarar sağlayacak konuların geliştirilmesi ve daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması öngörülmüştür.''
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı projelerinden İpek Yolu Girişimi ve Kervansaray Projesi, ticaretin ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması gibi konuların toplantı gündeminde ele alınması ve Türkiye'nin öncü olduğu bu projelere katılımcı ülkeler tarafından destek sağlanması suretiyle potansiyel işbirliğinin geliştirilmesi adına gerekli temellerin atıldığını belirtenAltunyaldız, Dilucu Gümrük Kapısı'nın yenilenmesi ile ilgili çalışmalarda da sona gelindiğini söyledi.
Dilucu Gümrük Kapısı'nın yenilenmesinin hem bölgenin çehresini değiştireceğini hem de bölgenin istihdamına ve ticaretine katkı sağlayacağını kaydeden Altunyaldız, konuyla ilgili temel atma töreninin en geç 2 ay içinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla gerçekleştirileceğini bildirdi.
Altunyaldız, ''34 milyon Türk Lirasına mal olacak yeni Dilucu Kapısı inşallah 2013 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmet vermeye başlayacaktır'' dedi.