İstanbul Ambarlı Limanında Tarihi Uyuşturucu Operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün başlattığı daha sonra Emniyet birimleri ile ortak yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Ambarlı Limanında 6 konteynerde kokain karıştırılmış tonlarca ürün ele geçirildi.

07 Ekim 2020

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce uluslararası kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusunda, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince Ambarlı Limanında gerçekleştirilen konteyner takip işlemleri neticesinde şüpheli görülen 2 konteyner adli makamlardan alınan talimatlar doğrultusunda açıldı. Konteynerlerin içerisinde bulunan mallardan alınan numuneler, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarına gönderildi.  Numunelerin analizi sonucunda, gübre cinsi eşya içinde kokain karışımı bulunduğu tespit edildi. 

Bunun üzerine araştırma derinleştirildi ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce aynı cins eşya taşıyan 4 konteynerin daha limana geleceği saptandı.  Takip edilen 4 konteynerin de Ambarlı Limanına gelmesi üzerine bu 4 konteyner için de benzer işlemler gerçekleştirildi. Söz konusu konteynerlerde de kokain karışımı bulunduğu Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvar raporu ile saptandı. 
 
Gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde operasyon için düğmeye basıldı ve ilk etapta İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce Y.S.G. isimli şahıs gözaltına alındı. Akabinde  İstanbul Emniyet Müdürlüğü  Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce  suç organizasyonunun Türkiye ve yurt dışındaki bağlantılarını deşifre etmek amacıyla yapılan soruşturma kapsamında gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlar sonucunda örgüt liderleri ve organizatörlerin de aralarında bulunduğu 14 şüpheli daha göz altına alındı.
 
Ambarlı Limanında tespiti yapılan toplam 6 konteynerin içerisindeki kokain emdirilmiş 119 ton 260 kilogram ağırlığındaki yasal yükün tamamından  (gübre çuvallarından) numune alma işlemi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü personelinin de katılımı ile gerçekleştirildi.  Alınan numuneler üzerinde  İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarında da yapılan ilk incelemeler sonucunda yasal yükün içerisine karıştırılmış vaziyette kokain maddesi bulunduğu tespit edildi. Alınan numuneler üzerinde kriminal incelemeler devam ediyor.
 
Yapılan operasyonlar neticesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü  Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce savcılığa sevk edilen 14 şahıstan 5 şüpheli savcılık tarafından, 1 şüpheli adli kontrol şartı ile mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Suç organizasyonunun yönetim kademesindeki aralarında bir İngiliz vatandaşının da bulunduğu 8 şüphelinin tutuklanması ile Emniyet ve Gümrük Muhafaza birimlerince müşterek yürütülen çalışmalardaki tutuklu sayısı 9’a ulaştı.
 
Konu ile ilgili yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.