İzmir'de Dev Kaçak İçki Operasyonu

Yurt dışına çıkarılmak istenen 20 bin 400 şişe alkollü içecek cinsi eşyaya, gümrük ekipleri tarafından el konuldu.

02 Eylül 2013


Yurt dışına çıkarılmak istenen 20 bin 400 şişe alkollü içecek cinsi eşyaya, gümrük ekipleri tarafından el konuldu.
 
Bakanlığımıza bağlı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipileri, bir firma tarafından alkollü içki beyan edilerek Romanya'ya gönderilen 4 konteynır muhteviyatı şişelerin içerisinde su bulunduğu yönündeki istihbarı bilgiyi değerlendirerek çalışma başlattı. Araştırma sonucunda, söz konusu firma tarafından Romanya üzerinden Almanya’ya gönderilmek istenen içkilerin, Romanya’da yapılan tahlillerinde büyük çoğunluğunda alkol oranının sıfır, bir kısmında ise olması gerekenden çok düşük olduğu bilgisine ulaşıldı.
 
İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Romanya üzerinden Almanya’da yerleşik bir firmaya gönderilmek istenilen toplam 77 bin 490 alkollü içeceğin 2009-2010 yıllarında yurtdışından getirilerek İzmir’deki antrepolara aktarıldığını tespit etti. Ekipler, 2012 Eylül ayında bu eşyaların Gürcistan’a gönderilmesi amacıyla gümrük beyannameleri hazırlandığı, sahte fatura ve belgelerle ürünlerin Gürcistan yerine Romanya üzerinden Almanya’ya gönderilmek üzere gemiye yüklendiği, eşyalardan alınan numunelerin Romanya’da yapılan analizinde 14 içecekten 12'sinde alkol konsantrasyonlarının sıfır olduğu ve şişelerin içerisinde su bulunduğu, 2 üründe ise alkol konsantrasyonunun olması gerekenden çok daha düşük olduğunu belirledi.
 
İzmir’deki çeşitli antrepolarda halen firma tarafından 2009-2010 yılları arasında getirilen içkilerin bulunduğu tespit edildi.
 
Ekiplerin yaptığı araştırmalarda, "içki baronu" diye nitelendirilen ve Türkiye'deki kaçak ve sahte içki organizasyonunun başındaki isim olarak gösterilen 34 yaşındaki firma yetkilisinin sahte ve kaçak içkiyle ilgili 33 ayrı suç kaydının bulunduğunun tespit edildiği ifade edilen açıklamada, söz konusu kişi hakkında "kaçak içki üretmek amacıyla örgüt kurduğu, içki ithal etmek için aldığı bandrolleri birçok ilde ürettiği sahte içkilerde kullandığı, ürettiği sahte içkilerin dağıtımını Antalya, İzmir, Bodrum, Marmaris ve Kuşadası gibi turizmin merkezlerinde gerçekleştirdiği" iddiası ile daha önce suç duyurusunda bulunulduğunun tespit edildiği kaydedildi.
 
Dağıtım yetki belgesi iptal edilmiş olmasına rağmen, içki satışı yapmaya devam ettiği tespit edilen operasyonda, İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince 18 bin şişe Brandy ve 2 bin 400 şişe Absinthe olmak üzere 20 bin 400 şişe alkollü içecek cinsi eşyaya el konuldu.
 
Soruşturma ile ilgili toplam 97 bin 890 şişe alkollü içecek cinsi eşyanın piyasa değerinin yaklaşık 3 milyon 800 bin lira olduğu tespit edildi.
 
10 şüpheli hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.