Kaçakçı Malları Depremzedelere Yaradı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son 5 ayda Van'daki depremzedelere gümrük ve kaçakçılık mevzuatına göre tasfiyelik hale gelen 2,2 milyon liralık gıda, giysi ve temel ihtiyaç malzemeleri gönderildiğini söyledi.

30 Mart 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son 5 ayda Van'daki depremzedelere gümrük ve kaçakçılık mevzuatına göre tasfiyelik hale gelen 2,2 milyon liralık gıda, giysi ve temel ihtiyaç malzemeleri gönderildiğini söyledi.
Bakan Yazıcı, yaptığı açıklamada, gümrük ve kaçakçılık mevzuatına göre tasfiyelik hale gelen ve Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ) depolarında bulunan malzemelerin, depremzedelere gönderilmesi için yaklaşık 5 ay önce genelge yayımladıklarını anımsattı.
Genelge doğrultusunda, kaçakçılardan ele geçirilen, gümrüklere terk edilen ya da yasal bekleme süresini doldurduğu için TASİŞ tarafından açık artırma veya perakende yoluyla satılan eşyaların, 29 Ekim 2011'den bu yana TIR'lara yüklenerek Van'a gönderildiğini ifade eden Yazıcı, Van Valiliği ve Afet Koordinasyon Merkezinden alınan ihtiyaç listesi doğrultusunda Van'a ilk olarak 29 Ekim 2011'de 250 bin liralık çay, şeker, kek, pirinç gibi gıda yardımı yolladıklarını kaydetti.
Ardından 1 Kasım 2011'de aralarında mont, gömlek, kazak, ayakkabı, iç çamaşırı ve eşofmanların yer aldığı 420 bin liralık giyim eşyalarının daha bölgeye ulaştırıldığını anlatan Yazıcı, ''Bölgeye daha sonra biberondan, kapı kilidine, hortumdan, masa ve sandalyeye kadar yüzlerce çeşit eşya daha gönderildi. TASİŞ, son 5 ayda Van'daki depremzedelere 2,2 milyon liralık tasfiyelik eşya gönderdi. Depremzedelerin ihtiyaçları karşılanana kadar bu sevkiyat belirli aralıklarla devam edecek'' dedi.
Türk milletinin sadece kendi coğrafyasında yaşanan sıkıntılarda değil, dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyacı olanların yardımına koştuğunu belirten Yazıcı, ''Bizim toplumumuz felakette, acıda, kederde birlik ve beraberlik içinde olan, birbirine sımsıkı kenetlenen, komşusu açken tok yatmamayı şiar edinmiş bir toplumdur. Kadirşinas milletimiz Van depreminden sonra da yardım için seferber olmuştur'' diye konuştu.
''Binlerce oyuncak göndereceğiz''
Bakan Yazıcı, önümüzdeki günlerde Van'daki depremzede çocuklar için bölgeye 400 bin lira değerinde toplam 26 bin 200 adet oyuncak göndereceklerini kaydetti.
Devletin tüm kurumlarının da Van'daki yaraların sarılması için işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
''Van'daki kardeşlerimizin bu zor kış şartlarında bir ihtiyaçları varsa biz Ankara'da rahat oturamayız. Bizim anlayışımızda devlet, millete hizmet için vardır. Bu hizmet anlayışı çerçevesinde biz de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Malzemeler, laboratuvarlarda sağlık kontrollerinden geçirilerek bölgeye sevk ediliyor. Van'a yaptığımız yardımlar düzenli biçimde devam etmektedir. Çünkü halka sunulan hizmetin devamlılık ve koordinasyon içinde yapılmasıyla sosyal devlet anlayışı hayat bulur.''