Kamu, Özel Sektör ve Tüketici Temsilcilerinden Oluşan 'Ürün Teknik Komiteleri' Geliyor

İkinci Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürünü Güvenilirliği Değerlendirme Kurulu toplantısı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleştirildi.

16 Ağustos 2013

2. Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sağlık Baklanı Mehmet Müezzinoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı.   

Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "2013 yılının ilk 6 ayında ithalat ve iç piyasa denetimlerinde 349 firma ile 2 bin 913 ürünü denetledik. 578 üründe aykırılık tespit edildi" dedi.



Yazıcı, piyasa gözetim ve denetiminin toplum sağlığı, tüketicinin korunması ve ekonominin rekabet gücünü artırmak bakımından önemine değinerek, ürün güvenliği konusundaki politikalarının "güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans" olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak 2011'de 44 bin, 2012'de 26 bin ürün, 2013 yılının ilk 6 ayında ise ithalat ve iç piyasa denetimlerinde 349 firma, 2 bin 913 ürün denetlediklerini, 578 üründe aykırılık tespit edildiği belirten Yazıcı, "Bunun da 566'sı çocuk giysilerinde yapılan denetleme kapsamında belirlendi ve idari yaptırım uygulandı. 2 yıllık kararlı uygulamalarımız sonucunda denetlediğimiz sektörlerde ciddi iyileşmeler oldu. Örneğin kırtasiye sektöründe 2011'de tespit edilen yüzde 53 aykırılık, 1 yıl sonra yüzde 24'e kadar geriledi" diye konuştu.

Türkiye'yi, ticaretin en güvenli yapıldığı ülkelerden biri haline getirmeyi hedeflediğini belirten Yazıcı, dünya pazarlarında daha güçlü olmak için hem piyasa gözetimi ve denetimine önem verilmesi hem de bu bilincin tüm üreticilerde geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yazıcı, Bakanlığın amacının sadece denetim yapıp ceza kesmek olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Amacımız üreticinin bu bilince sahip olmasını sağlayarak daha güvenli üretim yapması yönünde talepkar olmasını sağlamaktır. Bunun için biz kamu kesimine, üreticilere ve medyaya düşen sorumluluklar var. Belki çok dikkat edilmiyor ama bu işin medya ayağı çok önemli. Çünkü medya hem bu yöndeki bilincin oluşmasında, hem de güvenli-güvensiz ürün ayrımında kamuoyunu yönlendirici etkisi vardır."

Denetmen Sayısı Artacak
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Piyasa Gözetimi ve Denetimi alanındaki çalışmalarına değinen Yazıcı, sorumluluk alanlarındaki tüketici ürünlerine yönelik denetimleri 81 ildeki ticaret il müdürlükleri vasıtasıyla sürdürdürüldüğünü anlattı. "Gümrük ile iç piyasanın birbirinden bağımsız olduğu bir piyasa gözetim denetim sistemi düşünülemez" diyen Yazıcı, 119 olan denetmen sayısını önümüzdeki dönemde 300'e çıkarmayı, tasarımı tamamlanan 2014 yılının ilk çeyreğinde kullanıma açılacak "Piyasa Gözetimi Bilgi Sistemi" projesiyle gümrük ve iç piyasayı entegre etmeyi, ürünleri her aşamada takip etmeyi planladıklarını ifade etti.

Bakan Yazıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçtiğimiz 2 yılda piyasa gözetim ve denetimi alanında ülkemiz birçok ilki yaşadı. İlk defa, düzenlenmemiş alana yönelik 2 temel tebliğ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak yayımladık ve yürürlüğe girmesini sağladık. Bu tebliğlerden ilki, Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ. Bu tebliğle; tekstil, hazır giyim, kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerinde bulunan azo boyarlar, alev geciktiriciler ve fitalatlar konusunda sınırlamalar getirildi. Bu tebliğ uyarınca ilk defa düzenlenmemiş alanda yer alan tüketici ürünlerinin denetimini gerçekleştirdik. İkincisi ise Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ. Bu tebliğle tüketici ürünlerine yönelik yeni güvenlik kriterleri belirledik."

Mevzuat hazırlama süreçlerinde, bütün paydaşların görüşlerini yansıtmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Yazıcı, bu amaçla önümüzdeki dönemde kamu, özel sektör ve tüketici temsilcilerinin katılımıyla 'ürün teknik komiteleri' oluşturacaklarını belirtti.

Bakanlık olarak tüketicilere yönelik üretimlerde, yüzde yüz güvenli ürünlerin piyasaya arzını sağlamak için hem tüketici hem de üretici örgütleri ile işbirliği halinde çalışmaların sürdürüleceğini söyleyen Yazıcı, Sağlık Bakanlığı ile varılan mutabakat sonucu oyuncak, deterjan, çocuk bakım ürünü gibi birçok ürünün piyasa gözetimi ve denetimi yetkisinin kasım ayından itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığına geçeceğini belirtti.