Kazakistan Gümrüğüne Türk Modeli

Kazakistan Gümrük İdaresi yetkilileri, modernizasyon projeleri kapsamında Türkiye'nin gümrük muhafaza ve istihbarat teknikleri alanında tecrübelerinden faydalanmak üzere Türkiye'ye geldi.

03 Nisan 2013

Kazakistan Gümrük İdaresi yetkilileri, modernizasyon projeleri kapsamında Türkiye'nin gümrük muhafaza ve istihbarat teknikleri alanında tecrübelerinden faydalanmak üzere Türkiye'ye geldi.
Kazakistan Gümrük İdaresi Başkan Yardımcısı Amaniyaz Yerzhanov başkanlığındaki 11 kişilik heyet, ''Kazakistan Gümrük İdaresi'nin Modernizasyonu Projesi'' çerçevesinde Bakanlığı ziyaret ederek, bir dizi incelemelerde bulundu.




Bakanlığımızın misafiri olarak 5 günlük eğitim programını tamamlayan heyet, Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Müsteşar Ziya Altunyaldız tarafından kabul edildi. Heyete Türk Gümrük İdaresi tanıtıldı.
Ankara Logistik Üssü, Ankara Gümrük Laboratuvarı, gümrüklerdeki modernizasyon çalışmaları ve kaçakçılıkla mücadele görev ve faaliyetleri ile istihbarat teknikleri konularında bilgilendirme yapılan heyet, bu kapsamda GÜMSİS ve Komuta Kontrol Merkezi sunumlarının ardından Esenboğa Havalimanı'nda incelemelerde bulundu.




Elektronik gümrük işlemleri, tek pencere ve yetkilendirilmiş yükümlü statüsü uygulamalarına ilişkin bilgi verilen heyetten gelen talep doğrultusunda kara hudut kapılarının modernizasyonu kapsamında Yap-İşlet-Devret modeli hakkında da sunum yapıldı.

-Modernizasyon Projesi- 
Kazakistan Gümrük İdaresi'nin Modernizasyonu Projesi, Dünya Bankası'nın finansmanında gerçekleştiriliyor. 
Uzun vadeli modernizasyon projesi kapsamında farklı konularda, farklı ülke örneklerinin, yerinde çeşitli incelenmeler yapılıyor.




İpekyolu İle Orta Asya Avrupa’ya Bağlanıyor
Kazakistan Gümrük Heyeti’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenen eğitim programının öncesinde heyetle bir toplantı düzenleyen Müsteşar Yardımcısı Mehmet Güzel, dünya ile olan ticaretimizin büyük bölümünü Orta Asya ve Asya ülkeleriyle olan ilişkilerimizin oluşturduğunu ifade ederek, 20 farklı ülkede yurt dışı Gümrük teşkilatı, Gümrük müşavirliklerinin olduğunu, bir temsilciliğin de Kazakistan’da açılması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Kazakistan, Gürcistan, İran ve Azerbaycan Gümrük İdareleri ile yapılan görüşmelerin, Asya ile Avrupa ticaretinin gelişmesine ivme kazandırdığını anlatan Güzel, Kazakistan ile yapılan veri ve bilgi paylaşımı anlamında da büyük önem taşıyan Kaçakçılık Bilgi Bankası oluşturulmasının hedeflendiğini ve gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Bu konunun Pakistan’da yapılacak olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Ülkeleri toplantısının da gündeminde olduğunu dile getirdi.
Kazakistan Heyetince gerçekleştirilen bu ziyaretin, iki ülke ilişkilerinin gümrükler bağlamında da geliştirilmesi bakımından fevkalade önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Güzel, 5 gün süreyle devam edecek olan eğitim programının verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Heyet Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nü Ziyaret Etti
Bakanlığımızın misafiri olarak ülkemizde bulunan Kazakistan Heyeti Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün kullandığı sistemler ile ilgili bilgi aldı.
Kazakistan gümrüklerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Amaniyaz Yerzhanov başkanlığındaki heyet, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünde bulunan Araç Takip Sistemi (ATS), Kamera Sistemleri (CCTV) ve Plaka Okuma Sistemlerinin (POS) Komuta Kontrol Merkezini (GÜMSİS) ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve heyete sistemlerin çalışmalarına ilişkin bilgi verildi. Sistemlerin çalışmalarının ilgi ile izlenmesinin ardından heyet başkanı Sayın Amaniyaz Yerzhanov (ATS) sistemin çalışmasını başarılı bulduklarını bunun bir uçtan diğer ucuna 6.000 km mesafe olan kendi ülkelerinde kullanılabilirliğini konusunu araştıracaklarını belirtti. Ankarada bulunan Gümrük birimlerini ziyaret eden Kazakistan heyeti kaçakçılıkla ilgi genel bir değerlendirme için Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ile bir toplantı yaptı.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Yusuf Güney ile AB ve Dış İlişkiler genel Müdürü Hasan Köseoğlu'nun katılımıyla yapılan toplantıda iki ülkedeki kaçakçılık faaliyetleri ve alınabilecek tedbirler, yapılabilecek ikili işbirlikleri  değerlendirildi.




Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yusuf Güney kaçakçılıkla mücadele konusunda Kazakistan ile aynı görüşte olduklarını ve bu konuda her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Kazakistan’ın Kaçakçılıkla Mücadele Birimi Başkanı Sayın Nariman Muslimov da ülkelerindeki kaçakçılık faaliyetleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulunabileceklerini, kaçakçılıkla mücadele konusunda işbirliği ve karşılıklı veri paylaşımı yapılmasının büyük fayda getireceğini ifade etti.