Kırşehir Ahi Evran Külliyesi'ne Kavuşuyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ahilik kültürünün önemine değinerek, "Bugünün insanlığı ve bugünün dünyası bu tür değer ölçülerine (Ahilik) şiddetle ihtiyaç duyuyor" dedi.

22 Ocak 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ahilik kültürünün önemine değinerek, "Bugünün insanlığı ve bugünün dünyası bu tür değer ölçülerine (Ahilik) şiddetle ihtiyaç duyuyor" dedi.

Bakan Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Kırşehir'de yaptırılacak olan Ahi Evran Külliyesi'nin yapımına ilişkin protokolün imza törenine katıldı. 

 

 
Birçok törene katıldığını ama bu tarz törenlerin kendini heyecanlandırdığını ifade eden Yazıcı, 800-900 yıl önce oluşmuş Ahilik kültürünün, protokolü imzalanacak külliyeyle gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı. 

Ahi Evran pratiğinin, ticaret erbabının kendi arasında gerçekleştirdiği alışverişe, onların gelişmelerine, çırak-usta-kalfa ilişkilerine varıncaya kadar çok detaylandırılmış ilkeler manzumesi olduğunu anlatan Yazıcı, o dönemde bu kurallara riayet eden ticaret erbabının mutlu olduğunu, kazancıyla övündüğünü, helal-haram kavramlarını içselleştirdiğini söyledi. 

"Bugünün insanlığı ve bugünün dünyası bu tür değer ölçülerine (Ahilik) şiddetle ihtiyaç duyuyor" diyen Yazıcı, ulusal sınırları aşan kuralların tatbik edilir hale gelmesinin önemini vurguladı. 

Ahilik dönemlerinde dünyada ilk kadın birliğinin kurulduğunu da anlatan Yazıcı, böyle bir birliğin o dönemde dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getirdi. 

Külliye projesi için başta TOBB olmak üzere çeşitli kuruluşların 12 milyon lira kaynak aktardığını ifade eden Yazıcı, konuşmasını Ahi Evran'ın "Elin açık olsun, kapın açık olsun, sofran açık olsun. Gözün, belin, dilin bağlı olsun " öğretisini hatırlatarak tamamladı. 

-"Kırşehir, Ahi Evran'ın yaşadığı topraklardır"- 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Kırşehir'in binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara sahne olduğuna, Türk kültüründe çok önemli bir yeri bulunduğuna dikkati çekerek, "Kırşehir, Türk iş aleminin örgütlenmesini başlatmış, bu aleme yol göstermiş, yön göstermiş Ahiliğin kurucusu sayılan, Ahi Evran'ın yaşadığı, hayatını sonlandırdığı topraklardır"diye konuştu. 

Hisarcıklıoğlu, kendi ticari hayatında da Ahi Evran'dan çıkardığı büyük dersler olduğunu dile getirdi. 

Ahi Evran'ın ticarette ahlakın öneminin altını çizen sözlerinin ticaret yapan herkesin kulağında olması gerektiğini belirten Hisarcıklığlu, Ahi Evran'ın 

"Harama bakma, haram yeme, haram içme.. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol" öğüdünü hatırlattı. 

Hisarcıklıoğlu, geleceği sağlıklı şekilde inşa etmenin yolunun eğitime yatırım yapmaktan geçtiğine dikkati çekerek, "Bizde, çalışan bir kişi yılda 35 bin dolar, Almanya'da çalışan ortalama 85 bin dolar, ABD'de ise 105 bin dolar katma değer üretiyor. Peki neden- Tek farkları var, bizden daha eğitimliler" diye konuştu. 

Bir ülkenin hayallerinin, hedeflerinin, gerçeklerinin sınırını eğitimli insanların belirleyeceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, yüksek katma değer üretmenin ve zenginleşmenin yolunun, gençlerin eğitim oranını ve kalitesini yükseltmekten geçtiğini ifade etti. 

Öte yandan, Hisarcıklıoğlu'nun, Bakan Yazıcı'ya, "Ahi Baba" şeklinde hitap etmesi dikkati çekti. 

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da külliye projesinin sadece Kırşehir'in değil bütün Türkiye'nin projesi olduğunu söyledi. Kırşehir'in Anadolu'nun manevi mimarlarına beşiklik etmiş önemli bir şehir olduğunu kaydeden Çakacak, Ahi Evran kültüründen herkesin çıkaracağı pay olduğunu ifade etti. 

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise proje ile ahiliğin sadece bir hafta değil, yılın 12 ayında çalışan bir kurum ve kültür haline geleceğini söyledi. Bahçeci, projeye ilişkin bilgi verdi. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı A. Kadir Akgül, TESKOMB'un bu tarz faydalı işlere imza atmaya başladığını, Yozgat ve Van'ın ardından Kırşehir'deki projenin üçüncü olduğunu sözlerine ekledi. 

Daha sonra, protokol imzalandı.