Metin, Afyon'da Kaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı'nda Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, teknolojinin çok hızlı geliştiği bu dönemlerde, kaçakçılık imkanlarını kullanan insan sayısının, kaçakçılık eylemlerinin de buna bağlı olarak artış gösterdiğini belirterek, "Türkiye'ye kaçak giren veya sınırlardan kaçak çıkarılan her ürün, ülkenin refahına, ekonomisine birer kurşun olarak geri dönüyor?. Dolayısıyla bunlarla mücadelede çok çetin geçmekte" dedi.

31 Mayıs 2013

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, teknolojinin çok hızlı geliştiği bu dönemlerde, kaçakçılık imkanlarını kullanan insan sayısının, kaçakçılık eylemlerinin de buna bağlı olarak artış gösterdiğini belirterek, "Türkiye'ye kaçak giren veya sınırlardan kaçak çıkarılan her ürün, ülkenin refahına, ekonomisine birer kurşun olarak geri dönüyor?. Dolayısıyla bunlarla mücadelede çok çetin geçmekte" dedi.

Metin, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar da bir termal otelde düzenlenen "Kaçakçılıkla Mücadele: Kanun Değişiklikleri Değerlendirme Çalıştayı"na katıldı.

Kaçakçılıkla mücadelenin sadece ekonomik boyutuyla değil toplumsal ve sosyal boyutuyla da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Metin, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye kaçak giren veya sınırlardan kaçak çıkarılan her ürün, ülkenin refahına, ekonomisine birer kurşun olarak geri dönüyor?. Özellikle sınırların artık ortadan kalktığı, ekonomik rekabetin üst seviyeye ulaştığı, teknolojinin çok hızlı geliştiği bu dönemlerde de tabi ki kaçakçılık imkanlarını kullanan insan sayısı, kaçakçılar, kaçakçılık eylemleri de buna bağlı olarak artış göstermekte. Dolayısıyla bunlarla mücadelede çok çetin geçmekte. Bu mücadele dinamizmini her zaman korumakta ve buna göre de hızlı bir önlem alma gereği doğurmaktadır. Bu kapsamda da bakanlığımız hem idari mali yapılandırmasında hem de bu mücadeledeki bütün modern teknikleri kullanma noktasında büyük gayret sarf etmektedir. Şunu kabul etmek lazım. Tüm gümrük kapılarımızda her geçen gün artan işlem hacmi ve etrafımızda sınır ülkelerinde yaşanan gelişmeler, sıkıntılar, kaçakçılık ve asayiş gibi suç girişim ve tehditlerini de beraberinde artırıyor. Bunun önlemini almak zorundayız."

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında da kontrollerin dengeli bir şekilde yürütmek zorunda olduklarını dile getiren Metin, bu dengeyi gözeterek hem yasal ticaretin yapılmasını sağlamak hem de yasa dışı ticaretle de bu anlamda mücadele etmenin temel amaçları olduğunu vurguladı.

"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak bu anlamda kesinlikle ticaretin önünü tıkayıcı bir anlayışa sahip değiliz" diyen Metin, Türkiye'nin ve milletin huzuru, refahı için mutlak suretle önlemler alınması gerektiğini, bu konuda da halkın desteğinin hep arkalarında olduğunu gördüklerini aktardı.

Kaçakçılıkla mücadelede, etik ve geleneksel değerlere, önemli bir birikime sahip olduklarına değinen Metin, kaçakçılıkla mücadelede her başarının ülkeye vergi olarak geri döndüğünü bildirerek, "O vergiler devletin gelirine dönüşüyor ve milletimizin menfaatine tahsis ediliyor. Bugün iktidarımızın istikrarı sayesinde her geçen gün gayrisafi hasıla artırıyor. Buna bağlı olarakda mazlum devletlere de yardım eder konuma geldik" diye konuştu.

-"Kaçakçılıkla mücadele konusunda koordinasyonu önemsiyoruz"

Bakanlık olarak kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinde koordinasyonu çok önemsediklerini anımsatan Metin, bütün devlet kurumlarıyla koordinasyon sağlanmasının fayda sağladığını gördüklerini, yasa yapma sürecinde de çok iyi bir koordineli çalışma gerçekleştirerek istişareler yapıp kaçakçılığı bütün yönleriyle ele aldıklarını kaydetti.

Çalıştayda kaçakçılıkla ilgili düzenlemelerin görüşüleceğine dikkati çeken Metin, şöyle devam etti:

"Bu çalıştay, kaçakçılıkla mücadele mevzuatında gerçekleştirilen değişiklikler, bu alanda hedeflenen caydırıcılığın artırılması, kaçakçılık fiillerin önlenmesi, izlenmesi ve tespitinde mevzuattan kaynaklanan sorunların giderilerek daha verimli ve kapsamlı mücadele stratejisi izlenmesi amaçlarına yönelik olarak önemli bir adım. Yüksek yargımızdan da bu süreçte çok büyük desteklerini aldık. Mutlaka eleştirildiğimiz hususlar olabilir bunu saygıyla karşılıyoruz. Bizim derdimiz üzüm yemek. Bu çalıştaydan çıkan sonuçların da yasal mevzuata yansıması olacak. Bu konulardaki düzenlemelerin tamamı çok hızlı bir şekilde değerlendirilecek. Kaçakçılıkla mücadele de bütüncül mücadeleyi hep birlikte göstermemiz lazım. Vatani görev olarak bakmak lazım. Gelinen nokta itibariyle bu çalıştayın kapsamlı değişikliklere ve mevzuat değişikliklerine faydalı olacağına inanıyorum. Bir diğer olayda 10 numara yağ gibi çözümü basit olan ama bir yasal zemine kavuşturulamamış lisans iptali. Kaçak akaryakıt istasyonlarındaki lisans iptali çok önemsediğimiz bir konu. İnşallah bu iptallerle beraberde çok daha netice alacağız. 35 kere bir yere operasyon yapıyorsunuz kapatıyorsunuz ama netice alamıyorsunuz. Bu tür yerler Kırıkkale yolunda, Polatlı yolunda var. Bunlara göz göre göre müsaade etmemek lazım. Kaçakçının işi bu, bizden bir adım önde gidiyor. Bizim onları hemen yakalamamız, uyanık olmamız lazım. Bütün bu hususları bu çalıştayda neticelendireceğimize inanıyorum."

Programa, Gümrükler ve Muhafaza Genel Müdürü Yusuf Güney, Gümrükler ve Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akıllı, Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Danıştay 7. Dairesi, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı temsilcileri de katıldı.