Müsteşar Altunyaldız Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) 2014 Avrupa Bölgesi Gümrük İdareleri Başkanları Konferansı'na Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız 17-18 Mart 2014 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirilen Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) 2014 Avrupa Bölgesi Gümrük İdareleri Başkanları Konferansı’na katıldı.

20 Mart 2014


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız 17-18 Mart 2014 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirilen Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) 2014 Avrupa Bölgesi Gümrük İdareleri Başkanları Konferansı’na katıldı.
 
31 ülkenin gümrük idarelerinin temsil edildiği toplantıda 3-7 Aralık 2013 tarihinde 9. Bali Bakanlar Konferansı düzeyinde sonuçlandırılan DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması kapsamında 11 Aralık 2013'de DGÖ Politika Komisyonu tarafından alınan “Dublin Kararı”nın öneminin altı çizildi.
 
Gümrük alanındaki kolaylaştırmaların sağlanabilmesi ve anlaşma hükümlerinin uygulanması için DGÖ’nün aktif rol oynamasının önemi dile getirildi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız gerçekleştirilen toplantıda, DGÖ yönetim kademeleri ile ilgili seçim usullerinin yeniden ele alınması, ülkeler arası ikili düzeyde teknik yardım ile bölgesel işbirliği faaliyetlerinin önemi, Gümrük – Özel Sektör işbirliği ve Bakanlığımızın bu konudaki faaliyetleri ile Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması ve Türkiye’nin bu konuda gerçekleştirmekte olduğu faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
51 DGÖ üyesinden oluşan Avrupa Bölgesi oturumları ile bölgesel düzeydeki gümrük faaliyetleri ve gelişmeler ele alınırken, ayrıca bölgenin Politika Komisyonu ile DGÖ Konseyi’nde dile getirilmesi düşünülen görüş ve öneriler de değerlendirildi.
 
2014 DGÖ Avrupa Bölgesi Gümrük İdareleri Başkanları Konferansı ile DGÖ Mali Komitesi ile Politika Komisyonu’nda temsil edilecek olan Avrupa Bölgesi ülkelerine ilişkin olarak mutabakat sağlandı.
 
Ayrıca katılımcılara merkezi Bakü’de bulunan Kapasite Geliştirme Bölgesel Ofisi çalışmaları, bölgesel eğitim faaliyetleri, Bölgesel İstihbarat Temsilci Ofisi tarafından düzenlenen operasyonlar, Bölgesel Köpek Eğitim Merkezi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.
 
Gürcistan, Kırgızistan, İngiltere ve Hırvatistan olmak üzere birçok heyet ile görüşmeler gerçekleştiren Türkiye Heyeti toplantı ve ikili görüşmelerin ardından Türkiye Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü’yü de ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu.