Müsteşar Altunyaldız İtalya’da Temaslarda Bulundu

İtalya’da gerçekleştirilen Hercule II Projesinin kapanış konferansına Türkiye’yi temsilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız katıldı.

22 Temmuz 2014
İtalya’da gerçekleştirilen Hercule II Projesinin kapanış konferansına Türkiye’yi temsilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı  Ziya Altunyaldız katıldı.

Venedik İşbirliği Üst Düzey Toplantıları çerçevesinde kaçak ve taklit sigara ve ilaç ticaretiyle mücadele etmeyi amaçlayan konferansta, proje kapsamında yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilen ortak operasyonlar konusunda bilgiler verildi; yapılan operasyonlarda en yüksek taklit ilaç yakalamasının Türkiye tarafından gerçekleştirildiği vurgulandı. Balkanlarda bölgesel işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Venedik İşbirliği Üst Düzey Toplantısı kapsamında Venedik İşbirliği’ndeki faaliyetler hakkında bilgi verildi.

Altunyaldız, konuşmasında ülkemizde taklit-kaçak sigara ve ilaçla mücadeleye büyük önem verildiğini, bu yönde en ileri teknolojik imkânların kullanıldığını belirtti. Müsteşar Altunyaldız, katılımcı ülkelerdeki taklit ve kaçak sigara ile mücadele noktasında en iyi mevzuatı tespit etmek için bir benchmarking projesi yürütülmesini de önerdi.

Konferansın ardından Türkiye ve İtalya Gümrük idaresi heyetleri arasında Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi.

Gümrük İdaresi Başkanları toplantısında E-TIR Pilot Projesinin teknik çalışmalarının tamamlanarak 2014 yılının son çeyreğinde İstanbul’da imzalanacak anlaşma ile başlatılması hususunda mutabık kalındı. 

İkili toplantıda Altunyaldız, süregelen Trieste ve Çeşme Gümrük Müdürlükleri arasındaki özel işbirliğinin iki tarafın yerel risk analizi birimleri arasında işbirliği ilişkisi kurulmak suretiyle güçlendirilebileceğini ifade etti.

Toplantıda Akdeniz İşbirliği Girişimi Forumu ile bir sonraki üst düzey Venedik İşbirliği Toplantısının ülkemiz ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.