Oda ve Borsa Seçimleri Mevzuatında Değişiklik Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, oda ve borsaların organ seçimlerinde katılımın artmasına yönelik ilgili mevzuatta değişiklikler yapıldığını açıkladı.

29 Nisan 2013

Oda-Borsa Seçimleri Manşet Fotoğrafı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, oda ve borsaların organ seçimlerinde katılımın artmasına yönelik ilgili mevzuatta değişiklikler yapıldığını açıkladı. Yazıcı"Yapılan hukuki düzenlemelerle getirilen yenilikler, oda ve borsaların demokratik yapısını daha da güçlendirecek" dedi.
Bakan Yazıcı, 11 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6455 sayılı "Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile "5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu"nun bazı maddelerinin değiştirildiğini, yapılan bu değişiklikler çerçevesinde "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelik"te değişikliğe gidildiğini kaydetti.
Yazıcı, ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası, deniz ticaret odası ve ticaret borsalarına yönelik yapılan söz konusu düzenlemeyle oda ve borsaların organ seçimlerinde bürokratik işlemlerin azaltılmasına, seçimlerde katılımın artmasına, özellikle bu yılın mayıs ve haziran aylarında yapılacak seçimlerin sağlıklı şekilde yürütülmesine yönelik önemli tedbirler alındığını vurguladı.
Katılımcı işbirliği anlayışı çerçevesinde yapılan hukuki düzenlemelerle getirilen yeniliklerin, oda ve borsaların demokratik yapısını daha da güçlendireceğini belirten Yazıcı, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle yapılan düzenlemeleri şöyle sıraladı:
"Tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için seçme hakkının kullanılması sırasında aranan seçimden en az 6 ay önce yetkilendirilmiş olmaları şartı kaldırıldı.
Şirketin ortağı ve/veya yöneticisi ile temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olanlar, tüzel kişi veya şubeleri adına seçme ve seçilme hakkını kullanabilecek.
Ticaret sicili müdürlüklerinden alınan yetki belgesinin yanı sıra imza sirküleri ile de seçimlerde oy kullanılabilecek.
Meslek komitesi ve meclis üyeliğine seçilen tüzel kişiler, temsilcilerini değiştirmeleri veya temsilcilerinin temsil yetkisini kaybetmesi hallerinde dahi, organ üyeliklerindeki temsil hakkını koruyacak.
Seçim tarihinden önceki 6 aylık süre içinde temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisi sona erenler, kesinti olsa dahi başka bir temsilci yetkilendirilmeden bu süre içinde yeniden yetkilendirilmeleri durumunda seçilme hakkını muhafaza edecek.
Bu yılın mayıs ve haziran aylarında yapılacak seçimlere özgü olmak üzere, organ üyeliklerine seçilebilmek için gereken 'en az 6 aydır yetkili olma' şartı aranmayacak ve daha önceden alınan yetki belgeleri, ticaret sicili müdürlüğünün yetkinin devam ettiğine ilişkin onayı ile bu tarihlerde yapılacak seçimlerde kullanılabilecek."
Bakan Yazıcı, bakanlığın mayıs ve haziran aylarında yapılacak seçimlere ilişkin uygulamayı yakından takip ettiğini de kaydetti.