Oda-Borsa Yönetimlerinde Kadınlar Daha Aktif Rol Almalı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, oda ve borsa üyesi işletmelerin faaliyet kodlarının belirlenmesi konulu toplantıya başkanlık etti.

27 Şubat 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, oda ve borsa üyesi işletmelerin faaliyet kodlarının belirlenmesi konulu toplantıya başkanlık etti.




Faaliyet kodlarının yenilenmesi ve oda-borsa seçimleri ile ilgili konuşan Bakan Yazıcı“Oda ve borsa seçimlerinde kadınların yer almasını, yönetimde daha etkin yer almalarını istiyoruz.” diye konuştu.
Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Abdülkadir Aksu, İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun da bulunduğu toplantıda ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının mevcut yapılarına değinenYazıcı, “İstanbul’da hem ticaret odası, hem sanayi odası hem de ticaret borsası var. Rize’de hem il merkezinde hem de bazı ilçelerimizde sanayi ve ticaret odaları var. İlçelerde bulunan odaların kaldırılması gerekiyor. İlerde bu konuyu ele alacağız.” diye konuştu.
TÜİK, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve TOBB’un ortak çalışması ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın denetiminde nace kodlarıyla ilgili çalışmanın büyük bir titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Yazıcı, “Gerçek veya tüzel kişiler, hangi alanda faaliyet gösteriyorlarsa buna uygun beyan verecekler. Kodlamaları da bu beyanlar dikkate alınarak yapılacak ve oluşturulacaktır.” dedi.
Nace kodlaması ile ilgili her yıl düzenli olarak güncellemenin yapılacağını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Birkaç farklı alanda faaliyet gösteren kuruluş, hangi alandaki cirosu yüksek ve aktifse, kodlama sistemine bu faaliyet koduyla kaydı yapılacak.” dedi.
Nace kodlamasına yapılan itirazların incelendiğini ifade eben Bakan Yazıcı, yapılan bu itirazları incelemek, gözden geçirmek ve bir eksiklik varsa düzeltmek için oda ve borsa seçimlerinin tarihini öteledik.
“Kadınların Oda ve Borsa Yönetimlerinde Daha Etkin Olması Gerekiyor”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, oda ve borsalarda yapılacak olan seçimlerde kadınların eskiye nazaran yönetimlerde daha etkin bir şekilde yer alması gerektiğini ifade etti.
Meslek gruplarının karmaşık yapısının bu uygulamayla sona ereceğini söyleyen Bakan Hayati Yazıcı“Yatay ve dikey birleşme çalışmalarında sorun yaşanmaması için büyük bir titizlikle incelemelerde bulunuyoruz.” dedi.
Nace kodlamasına yönelik, görüştüğü kişilerden herhangi bir şikâyet almadığını dile getiren Yazıcı, “2 bin nüfusun altındaki belediyeleri kapattık, kıyamet koptu. Bu uygulama da bir yönüyle buna benziyor. Bir şeyler değişiyor, ama yanlış olan şeyler değişiyor” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, toplatının sonunda şunları söyledi; “5174 sayılı kanuna göre meslek gruplarını oluşturma yetkisi odalara aittir. Meslek gruplarının oluşturularak meslek komitelerinin oluşturulması uygulamasını TOBB yapmaktadır. Kanuni olarak Bakanlığımız, bunun denetlemesini yapmaktadır.” dedi.