Ordu-Giresun Havalimanı Açıldı

Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerine kurulan tek havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı'nın resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle yapıldı. Törende Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de hazır bulundu.

22 Mayıs 2015
Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerine kurulan tek havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı'nın resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle yapıldı. Törende Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de hazır bulundu.

Törende halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi:
"Bugünün Ordu ve Giresun için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, "Bugün olmaz denilenin olduğu, yapılamaz denilenin yapıldığı, bitmez denilenin bitirildiği bir gün. Gözün aydın olsun Ordu, gözün aydın olsun Giresun,  gözün aydın olsun Karadeniz" diye konuştu. "Başbakanlığım döneminde Sinop'ta havalimanı yoktu, çalışmıyordu. Sinop Havalimanı'nı bitirdik, açtık ardından Kastamonu'da yoktu Kastamonu'da havalimanını açtık. Aynı şekilde Samsun Havalimanı'nı hamdolsun açtık. Şimdi mutluyuz. Zira Ordu-Giresun Havalimanı'nı açıyoruz.” diye konuştu. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuşmasında;
"Aziz Ordulular, değerli Giresunlular, bu havaalanı inşallah kazasız belasız nice yolculuklara şahit olacak. Havaalanına gelen ve giden yolculuklar dışında bir de milletlerin yolculukları var. Milletlerin tarih içindeki büyük yolculuğu... 1071 Malazgirt, 1453 İstanbul'un fethi, 1923 Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması...'' diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise Ordu-Giresun Havalimanı yapımının talimatının 2010'da verildiğini anımsatarak, "O talimatı verdiğiniz gün Giresunluların ve Orduların 50 yıldan beri hayal ettiği bu proje gerçekleşme aşamasına geldi. Size minnettarız Sayın Cumhurbaşkanım" diye konuştu.
Ordu ve Giresun'un 50 yıl boyunca hayallerinin suiistimal edildiğini ifade eden Canikli, söz konusu havalimanının yapımıyla ilgili ilk defa 1964'te o zamanki hükümet tarafından, daha sonra da farklı hükümetler tarafından defalarca söz verildiğini ancak bu yatırımın gerçekleştirilemediğini kaydetti.
Canikli, "Sayın Cumhurbaşkanım, sizin talimatınızla ve bu projenin sonuçlandırılmasını takibinizle, bu proje gerçekleştirildi" dedi.
 
Erdoğan, konuşmasının ardından eşi Emine ErdoğanBaşbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve yerel yöneticilerle birlikte havalimanını hizmete açtı.  
 
Yapımına 2011 yılında başlanan ve Ordu’nun Gülyalı ilçesinde deniz üzerine taş dolguyla inşa edilen dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ve Türkiye'nin ilk havalimanı olan Ordu- Giresun Havalimanı yaklaşık 360 milyon liraya tamamlandı ve yapımında kullanılan 36 milyon ton taş için kamyonlar 950 bin kere sefer yaptı.

Diğer taraftan sabah saatlerinde İstanbul'dan gelen Türk Hava Yolları'nın "Batman" isimli tarifeli sefer yapan uçağı Ordu-Giresun Havalimanı'na iniş yaptı. Toplam 136 yolcusuyla Ordu-Giresun Havalimanı'na iniş yapan uçak, yeni yolcularını aldıktan sonra alandan ayrıldı. Bu uçağın ardından havalimanına Türk Hava Yollarının (THY) tarifeli seferleri devam etti. 

 Törene Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve eski bakanlar Lütfi Elvan ve Binali Yıldırım da katıldı.