Ovit Tüneli'nin Temeli Atıldı

Rize-Erzurum Karayolu'nun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacak Ovit Tüneli'nin temel atma töreni Başbakan Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla yapıldı.

13 Mayıs 2012

Rize-Erzurum Karayolu'nun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacak Ovit Tüneli'nin temel atma töreni Başbakan Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla yapıldı.
Temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, ''Ovit Tüneli Rize'yi ve bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturuyor'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ''Bugün sadece Rize'miz değil, bütün Karadeniz'imiz, Türkiye'miz ve bölgemiz için önemli bir temel atma töreni vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz'' diyerek sözlerine başladı.
Asırlık bir beklentiyi, nesillerin umudunu, heyecanını bu bölgede yaşayan herkesin yüreğini saran bir projeyi, Ovit Tüneli'ni hayata geçirecek ilk adımı işte bugün burada hep beraber atıklarını belirten, Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Temelini atacağımız proje sıradan bir ulaştırma projesi, yol satma projesi değil, Ovit Tüneli Rize'yi ve bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturuyor. Karadeniz Sahil Yolu'nu İkizdere üzerinden İspir'e oradan da Erzurum'a bağlayacak bu önemli ulaşım güzergahı ticaretten turizme kadar her alanda bölgenin potansiyelini harekete geçirecek stratejik bir projedir. Bu güzergah Karadeniz'i Erzurum'a bağlayan diğer alternatif yollara, onlarla mukayese ettiğimizde Ovit Dağı geçişi yılın büyük bölümünde kar ve çığ tehlikesi sebebiyle kapalı kalmasından dolayı etkin şekilde kullanılamıyor olmasından dolayı bu çok büyük önem arz ediyor.''
-132 yılık bu proje-
Başbakan Erdoğan, bu güzergahın verimli şekilde kullanılabilmesi için Ovit Dağı'na bir tünel açılması fikrinin kendi fikirleri olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
''Sayın bakanımın söylediği gibi 1880'li yıllarda, yani Sultan İkinci Abdülhamit'in döneminde, Ovit Dağı'nın bir tünelle geçilmesi konusunda düşünce ve proje taslakları var. Fakat bugüne kadar bu düşünce bir türlü hayata geçirilemedi. Gelen iktidarlar hep söz verdi ama sözlerini tutmadılar. Adım atmadılar. Sultan İkinci Abdülhamit döneminde başlayan 132 yılık bu projeyi hayata geçirmek her zaman olduğu gibi bize nasip oldu.''
Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hedeflerinin bu ulaşım hatları ile Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ve aynı zamanda en güvenli şekilde gerçekleştirildiği bir ülke haline getirmek olduğunu söyledi.
Bakan Yazıcı, İkizdere'nin Sivrikaya köyünde, İkizdere-İspir yolu Ovit tüneli ve bağlantı yollarının temel atma töreninde, Başbakan Erdoğan'ın 14 Mayıs 2011 tarihinde, Rize Meydanı'nda ilk defa 'Biz Ovit tünelini yapacağız' dediğini anımsatarak, ''Bugün 13 Mayıs 2012, bir yıl dolmadan Ovit tünelinin temelini atıyoruz. Bu bizim iş görme anlayışımızın çok somut bir ifadesidir'' dedi.
Yolların önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, ''Ulaşım hatları önemlidir. Biz 'bu proje 40 yıldır konuşuluyor' diyorduk, tarihe baktığımız zaman Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz zamanında, 1880 yılında gündeme gelmiş, bununla ilgili ferman çıkarılmış. Ama o günden bu yana onca yıl geçti, bunun temelini atmak, yapımını gerçekleştirmek de bize nasip oldu. Bundan ötürü son derece mutluyuz'' diye konuştu.
İş yapma, iş sürdürme anlayışlarının en önemli, en temel delillerinden birinin, bütün faaliyetlerin merkezine insanı yerleştirmiş oluşları olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, ''İnsanı yani sizleri esas alarak, size ait kaynakları projeye dönüştürüyor, sonra icra aşamasına koyuyoruz. Değerli Başbakanımızın öncülüğünde gece gündüz demeden bir ekip ruhu ile koşuyorsak bunun merkezinde siz varsınız. Bu topraklara, size olan sevgimiz saygımız var. Sinerjimizi sizlerden alıyoruz. Bu noktada elbette bugüne kadar ürettiğimiz hizmetler yanında inşallah sizin oluşturduğunuz güven ve istikrarla daha çok hizmetleri bu ülkeye kazandıracağız'' dedi.
Yolu her kategorinin, coğrafyacı, sosyolog, tarihçinin farklı tanımladığını kaydeden Bakan Yazıcı, şunları söyledi: ''Ama bugün temelini atacağımız Ovit tüneli, Türkiye'nin kuzeyi, güneyi ile değil sadece, dünyanın en önemli merkezinde bulunan enerji koridorlarının yer aldığı ve doğalgazın yüzde 73'ünün üretildiği, var olduğu bir coğrafyayla tüketimin en yoğun olduğu coğrafyanın tam kesiştiği yerdeyiz. Ticari aktiviteler son derece yoğun ve Türkiye potansiyelini hareket geçirmek suretiyle daha yoğun ticari aktivite sağlayarak 2023'e doğru giderken, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine erişmede, bu tünel ve bağlantılı yollar üzerinde gerçekleştirecek ticaret o 500 milyar dolar içinde önemli yer tutacaktır.''
Ulaşım altyapısının elverişli olmasının ticaret erbabı açısından maliyetleri olumlu yönde etkilediğini kaydeden Bakan Yazıcı, ''Yollarda bir günlük beklemenin ticari eşya maliyetine yüzde 1.5 oranında ek yük getirdiği bilim adamlarınca hesaplanmış bulunmaktadır. Hedefimiz bu ulaşım hatları ile Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ve aynı zamanda en güvenli şekilde gerçekleştirildiği bir ülke haline getirmek. Bütün bunların sonucunda ülkemiz insanının refah seviyesini yükseltmek suretiyle aç açık hiçbir insan bırakmamak hükümetlerimizin en önemli hedeflerindendir'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve öteki ilgililerle açılışın ardından pasta kesildi.