Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı Hazır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ile meslek odalarına üye kaydında yaşanan ustalık belgesi sorununun çözüleceğini bildirdi.

08 Ekim 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ile meslek odalarına üye kaydında yaşanan ustalık belgesi sorununun çözüleceğini bildirdi.

Bakan Yazıcı, kamu kurum ve kuruluşuları ile sektörün görüşüne açılan "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı"nı değerlendirdi.

Türkiye'de 2000’li yılların başından itibaren hızlı bir gelişim seyri izleyen perakende sektöründe AVM, büyük mağaza ve zincir mağaza sayılarının artışıyla bir dönüşüm sürecinin yaşandığını ifade eden Yazıcı, bu sürecin ekonomiye sağladığı katkının yanında başta işyeri açılışında bürokrasi yoğunluğu, esnafın kepenk kapatması, trafik yoğunluğu, ödemelerde gecikmeler, markalaşamama gibi pek çok ekonomik, sosyal ve çevresel sorunu da beraberinde getirdiğini belirtti.

Bu sorunları gidermek, kolay ve güvenli ticaret ortamı sağlamak amacıyla uzun süredir hazırlıkları devam eden çalışmaları, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı" ile son aşamaya getirdiklerini belirten ,
Yazıcı "Bütün tarafların görüşlerini alarak yeni bir bakış açısıyla hazırladığımız bu taslağı, daha önce sektöre yönelik hazırlanan ve kamuoyunda AVM Yasa Taslağı olarak bilinen çalışmalardan farklı olarak sadece AVM, büyük mağaza ve zincir mağazaları değil, aynı zamanda esnaf ve sanatkar işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeleri de kapsamakta, sektörün tümüne yönelik ilke ve kuralları belirlemektedir" ifadelerini kullandı.


Bakan Yazıcı, perakende sektöründe kullanılan AVM, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, franchise ve bayi gibi kavramlar ilk kez bir yasada tanımlanarak kavram karmaşasının önüne geçileceğini ifade etti.

“Her İlin Stratejik Ticari Planı Olacak"
"Hazırlanacak stratejik ticari planlarda, yer bazında azami fayda sağlayacak şekilde perakende işletmelerin faaliyet konusu ve sayısı belirlenecek. Böylece özellikle yanlış yer seçimi sebebiyle işyeri kapanışlarının, dolayısıyla kaynak israfının önüne geçilecek.  Planlara uygun yer seçiminde bulunmayan küçük ölçekli işletmeler, teşvik ve desteklerden yararlanamayacak.  İşyeri açılışları “Tek Kapı”dan gerçekleşecek. Bakanlık bünyesinde elektronik ortamda Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak. İşyeri açılış işlemleri bu sistem üzerinden gerçekleştirilerek açılışlar kolaylaştırılacak ve bürokrasi azaltılacak. Böylece, pek çok kurum ve kuruluşa ayrı ayrı başvuruda bulunmak zorunda kalan işletmeler, adeta tek bir kapıyı çalarak izinlerini tek elden alabilecek." diyen Yazıcı,  "Esnaf ve sanatkarlar mal tedariki ve satışında rekabet edebilir hale gelecek." şeklinde konuştu. 

Esnaf ve sanatkarlar, Bakanlığın gözetim ve denetiminde, meslek kuruluşları eliyle tedarik ve dağıtım şirketleri kurabilecek; bu şirketler sayesinde daha düşük maliyetle mal tedarik ederek satışa sunabilecek.” diyen Yazıcı, meslek odalarına üye kaydında yaşanan ustalık belgesi sorununun çözüleceğini, ustalık belgesine ilişkin mevzuat hükümlerinin yanlış yorumlanmasından kaynaklı esnaf ve sanatkarlar ile tacir işletmelerinin ilgili meslek odalarına (ticaret odası, esnaf ve sanatkarlar odaları birliği gibi) kayıtlarda yaşanan sorunların giderileceğini; bu belgenin sadece işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi aşamasında, ustalık gerektiren işi icra eden kişilerden isteneceğini vurguladı.

“Perakende işletmelerce üretici ve tedarikçilerden talep edilen prim ve bedeller kurala bağlanacak, mal talebini doğrudan etkilemeyen haksız prim veya bedel talep edilemeyecek. Üretici ve tedarikçilere yapılacak ödemeler, azami 60 gün içinde gerçekleştirilecek; bu süre üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde 20 günü geçemeyecek. Perakende işletmelerin kendi ad veya markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, üretici ve tedarikçinin markasına bunların tanınırlığını artıracak şekilde yer verilecek” diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı konuşmasını şöyle tamamladı.

“AVM’lerde esnaf ve sanatkarlara belli oranda yer ayrılacak. Esnaf ve sanatkar işletmelerinin AVM’lerde faaliyet gösterebilmelerine imkan sağlanacak, ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılmasını teminen bu meslek erbabının AVM’lerde faaliyet göstermesi mümkün olacak. İndirimli ve promosyonlu satış kampanyalarının özellikle süreleri ve dönemleri netleşecek. Böylece, hem haksız ticari uygulamaların önüne geçilecek hem de tüketiciler doğru bilgilendirilmiş olacak. Ayrıca, kampanyalı satışlar PERBİS üzerinden güncel olarak takip edilebilecek.”