Piyasaya 35,5 Milyon Lira Değerinde 8 Milyon Litre Kaçak Akaryakıt Sürüldüğü Tespit Edildi

Şanlıurfa'da bir firmanın piyasaya 35,5 milyon lira değerinde kaçak akaryakıt sürdüğü tespit edildi.

04 Şubat 2014


 Şanlıurfa'da bir firmanın piyasaya 35,5 milyon lira değerinde kaçak akaryakıt sürdüğü tespit edildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne gelen bir ihbarı değerlendiren ekipler, belli muafiyetlerle ithal edilen ve "10 numara yağ" olarak bilinen yağların bazı firmalarca ithalat sırasında verilen taahhüde aykırı olarak kaçak akaryakıt yapımında kullanıldığı belirlendi.
 
GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce Şanlıurfa'da faaliyet gösteren bir firmanın evrakları ve stok kayıtları üzerinde yapılan ilk incelemeden sonra firmanın mali yönden ayrıntılı incelemesinin yapıldığı kaydedildi.
 
Yapılan incelemeler neticesinde firmanın ithal ettiği baz yağ cinsi paravan firmalara işleyerek satılmış gibi gösterdiği veya sahte belge ile ihraç edilmiş gibi işlem yaptığı ve katkı maddeleri eklenerek iç piyasaya kaçak akaryakıt olarak sattığı tespit edildi.
 
Yapılan soruşturma kapsamında firmanın ithal ettiği baz yağlardan toplam 7 milyon 888 bin litre kaçak akaryakıt ürettiği ve sahte belgelerle iç piyasaya sattığı ortaya çıkarılırken, kaçak akaryakıtın piyasa değerinin yaklaşık 35,5 milyon lira olduğu belirlendi. 
 
Kaçak akaryakıt olayı ile ilgili olarak iki kişi ve firma hakkında 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na muhalefetten Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.