Rusya'ya Ticaret Hızlanacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eşbaşkanlıklarında gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılan Altunyaldız, toplantının ardından imzalanan 5 ayrı işbirliği anlaşmasından birisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) Prosedürünün Uygulanmasına ilişkin Mutabakat Zaptı" olduğunu söyledi.

27 Kasım 2013

 


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Rusya'yla gerçekleştirdikleri Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) ile ticaretin daha güvenli ve hızlı gerçekleştirilmesini hedeflediklerini belirterek, "Globalleşen dünyada bu hedeflere bir ülkenin tek başına ulaşmasının mümkün olmadığının bilinciyle hareket ediyoruz. Bu çerçevede BGH, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik önemli bir araç olarak tesis edildi" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eşbaşkanlıklarında gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılan Altunyaldız, toplantının ardından imzalanan 5 ayrı işbirliği anlaşmasından birisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) Prosedürünün Uygulanmasına ilişkin Mutabakat Zaptı" olduğunu söyledi. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altunyaldız, BGH kapsamındaki elektronik bilgi paylaşımının güvenliğinden ve etkinliğinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Sistemin düzgün bir şekilde işleyişini sağlamak amacıyla gerekli tüm adımların atılması, BGH uygulaması dahilinde, mevcut gümrük kontrol noktalarının sayısının Türk ve Rus dış ticaret erbabının ihtiyaçlarına uygun şekilde artırılması, BGH’den yararlanacak Türk ve Rus şirketlerini bilgilendirmek amacıyla çalıştaylar düzenlenmesi ve gümrükle ilgili tüm konularda bilgi, tecrübe ve tekniklerin karşılıklı paylaşımını sağlamak amacıyla doğrudan iletişim kanallarının tesis edilmesi kararlaştırıldı" diye konuştu.

Rusya ile gerçekleştirdikleri BGH ile ticaretin güvenli ve hızlı gerçekleştirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Altunyaldız, "Globalleşen dünyada bu hedeflere bir ülkenin tek başına ulaşmasının mümkün olmadığının bilinciyle hareket ediyoruz. Bu çerçevede, Türkiye ile Rusya arasında sevk edilen mallara ilişkin bilgilerin, iki ülkenin gümrük idareleri arasında elektronik yolla önceden değişimine dayanan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik önemli bir araç olarak tesis edildi" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek arttığına dikkati çeken Altunyaldız, söz konusu hacmin 2002'de 5 milyar dolar seviyesindeyken, şu an 34 milyar dolara yaklaştığını belirtti. Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2020'de 100 milyar dolara çıkarılması yönünde beyanları olduğunu hatırlatan Altunyaldız, bu hedefin gerçekleştirilmesinde gümrük idarelerine önemli görevler düştüğünü vurguladı.

BGH İhracatçılara Kolaylık Sağlıyor

Sistem, ihracatçıların Rusya gümrüklerinde yaşadığı sorunların çözümü amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Gümrük İdaresi yetkilileri arasında yapılan müzakereler sonucunda, Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine İlişkin Protokol ve diğer tamamlayıcı protokollerle hayata geçirildi.

Türkiye ile Rusya arasında oluşturulan sistem, iki ülke arasındaki ticarette sevk edilen eşyaya ilişkin bilgilerin iki ülkenin gümrük idareleri arasında elektronik yolla önceden değişimine dayanıyor. 

Sistemden yararlanmak tamamen gönüllülük esasına dayanırken, sistem çerçevesinde, sevk edilen eşyaya ilişkin bilgileri gümrük idaresine önceden sunan firmalara dış ticaret işlemlerinde çeşitli kolaylıklar sağlanıyor. Bu kapsamda, ihracatta Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bir proje olan BGH ile güvenilir bilgi sunan ihracatçılar, gümrük noktalarında öncelik, gümrükleme zamanının kısalmasına yol açacak şekilde kolaylaştırılmış gümrük işlemleri, gümrük muayenesinden muafiyet gibi kolaylıklardan faydalanabiliyor.