Sahte Belgelerle Akaryakıt Kaçakçılığı Yapan 3 Firma Tespit Edildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Sahte Belgelerle 8,5 Milyon Lira'lık Dolandırıcılık 3 Frmaya Suç Duyurusunda Bulundu

06 Şubat 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, "sahte belgelerle akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları" gerekçesiyle 3 firma hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Körfez Petrokimya Müdürlüğü tarafından iletilen belgeler üzerine çalışma başlattı.
 
Yapılan incelemelerde, biri İzmir'de, diğeri İstanbul'da yerleşik iki firmanın Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğünden madeni yağ üretmek amacıyla, 2011-2012 yılında 15 milyon 23 bin 895 kilogram baz yağ cinsi eşyayı ithal ettikleri, ithal edilen eşyanın kaçak akaryakıt olarak ikame edilmesinin önlenmesi amacıyla  ÖTV mevzuatı gereğince gümrük idaresine toplamda 4 milyon 507 bin lira tutarında nakit teminat ödedikleri belirlendi.
 
Çalışmalarda, söz konusu firmaların bağlı olmadıkları bir vergi dairesi müdürlüğü adına Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğüne "nakit teminatın çözülerek firmalarına iade edilmesi" yönünde mühürlü ve imzalı sahte belgeler gönderdiği ve teminatı çözdürme girişiminde bulundukları ortaya çıkarıldı.
 
İlgili vergi dairesi nezdinde yapılan araştırmalarda ise firmaların vergi dairesi mükellefleri olmadığı, formların dairelerince yazılmadığı ve kayıtlarında olmadığı belirlendi. Belgelerin Şanlıurfa'dan gönderildiğinin açığa çıkması üzerine Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından olayla ilgili şahıslar tespit edildi.
 
Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğüne gönderilen başka sahte belgeler de bulundu
 
11 milyon 741 bin 730 kilogram baz yağ cinsi eşya ithal eden Ankara'da yerleşik bir firmanın Gümrük İdaresine ödediği 5 milyon 716 bin liralık nakit teminat tutarından, firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesi adına Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğüne gönderilen mühürlü ve imzalı sahte belgeler ile teminatın, 1 milyon 713 bin lira tutarındaki kısmının vergi dairesi hesabına, 4 milyon lira tutarındaki kısmının firma hesabına iade edilmesinin sağlandığı ortaya çıkarıldı.
 
Yürütülen soruşturmada, firmanın aralarında Suriye uyruklu bir şahsın da bulunduğu ilgisiz bazı kişilerin üzerine kurulmuş olduğu belirlendi.
 10 milyon 134 bin lira vergi borcu olmasına rağmen, vergi borcuna mahsup edilmesi gereken 4 milyon lira nakit teminat tutarının sahte belge kullanılmak suretiyle firma hesabına aktarılmasının sağlandığı, firmanın arka planındaki yöneticilerinin de bu parayı kendi hesaplarına havale ettikleri tespit edildi. Sahte belgelerin vergi dairesinde görevli bir memur vasıtasıyla gönderilmesinin sağlandığı bilgisine ulaşıldı.
 
Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce yapılan çalışmalar kapsamındaki 8 milyon 510 bin lira tutarlı dolandırıcılık olaylarıyla ilgili aralarında vergi dairesi memurunun da bulunduğu 13 şahıs ve 3 firma hakkında "resmi belgede sahtecilik" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından, Körfez Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca üç firma ile ilgili vergi incelemesi başlatılması için bağlı bulundukları vergi dairelerine bildirimde bulunuldu.