Sınır Kapılarındaki Hizmetleri Daha Güvenilir Hale Getireceğiz

Ziyaret ve açılış programları için Çanakkale'ye giden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti. Valiliğe gelişinde polis merasim mangasını selamlayan Yazıcı, daha sonra Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı.

26 Temmuz 2012
​Ziyaret ve açılış programları için Çanakkale'ye giden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti. Valiliğe gelişinde polis merasim mangasını selamlayan Yazıcı, daha sonra Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı.
Vali Tuna'nın çeşitli hediyeler sunduğu Yazıcı, gümrük kapılarındaki uygulamalarla ilgili olarak, şunları söyledi:
''Bu, bir defa sınırların kapatılması şeklinde, hatta bazıları 'ambargo' olarak niteliyor, böyle bir tasarruf değil. Çünkü yaptığınız faaliyetleri mutlaka güven içinde yapmanız gerekir. Gümrük kapılarındaki hizmetlerin güvenli ortamda sürdürülmesi temel amacımız. Dün açıkladığımız karara konu 3 gümrük kapımızda, gerçekten özellikle komşu ülkenin gümrük hizmetlerini yürütmesine, sürdürmesine imkan vermeyecek bir zemin oluşmuş durumda. O durum avdet edinceye kadar bu kararımız devam edecek. Geçici bir karardır. Dolayısıyla hizmetleri dün açıkladığımız çerçevede askıya alınmış bulunuyoruz.''
Yazıcı, Suriye'deki müteşebbislerin Türkiye'ye gelip, tırlarla yük temin edip, Suriye'ye gidebileceğini belirterek, ''Bunun yolu açık. Ama Türkiye üzerinden transit olarak bir ticareti sınırlamış bulunuyoruz. Ama Suriye'deki müteşebbisler, kendi ülkelerindeki güvenlik ortamını kendileri takdir ederek, Türkiye'deki partnerleri her kimse onlardan ihtiyaç duydukları ürünleri, materyalleri, malzemeleri satın alıp, tekrar Suriye'ye, Suriye plakaları araçlarla götürebilir. Türk plakalı araçlara müsaade etmiyoruz. Dolayısıyla ticareti bu şekilde yeniden düzenlemiş... Güven ortamı doğuncaya kadar ve karşı komşu ülkenin bu kapılarda da gümrük hizmetlerini verecek donatıları yenileyinceye kadar bu devam edecek. Temennimiz bunun uzun sürmemesi'' şekline konuştu.
Bakan Yazıcı, ''Suriye'de yanan tırlarla ilgili zararların tazmini'' konusuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:
''Modern bir çağda yaşıyoruz. Herkes yaptığı faaliyetle ilgili risk değerlendirmelerini yapması lazım. Risk değerlendirmeleriyle ilgili kuruluşlar biliyorsunuz sigortalardır. Çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sigorta kuruluşları var. Büyük ihtimale o arkadaşlarımız, nakliyeciler, kamyoncular, tırcılar, araçlarını bu tür risklere karşı sigortalamışlardır. Dolasıyla onun şartları, koşulları gerçekleşirse bunu muhtemelen sigorta karşılayacak. O yönden bir başvuru olmamıştır.''