Sözcü Gazetesi'nin Asılsız Haberine Tekzip

Sözcü Gazetesi’nin 21.01.2013 tarihli nüshasında yer alan “Gümrük Kapıları PKK’ya Çalışmış” başlıklı haberler doğru bilgilerden yoksun, kamuoyunu yanlış yönlendiren, kurumları ve kişileri töhmet altında bırakan tarzda olup mesnedi olmayan iddialarla doludur.

22 Ocak 2013

Sözcü Gazetesi’nin 21.01.2013 tarihli nüshasında yer alan “Gümrük Kapıları PKK’ya Çalışmış” başlıklı haberler doğru bilgilerden yoksun, kamuoyunu yanlış yönlendiren, kurumları ve kişileri töhmet altında bırakan tarzda olup mesnedi olmayan iddialarla doludur.
Söz konusu haberde Hakkari Esendere Gümrük Kapısı ile ilgili verilen iddialar tamamen hayal ürünü olup, masa başı hazırlanmış, insaf ve hakkaniyet dışıdır. Haberin yer aldığı 1 ve 11. Sayfalarında verilen başlıklarla haberin içeriği bu iddiamızı ispatlamaktadır. Bir taraftan “Devlet Bunu Görmüyor, Önleyemiyor” başlığı atılırken haberin içeriğinde bakanlığımızın hayali ihracatı tespit ettiği, gereken çalışmaları başlattığı belirtiliyor. Yine haberin içeriğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın olayın tespiti ve alınan önlemlere ilişkin beyanatlarına yer verilirken diğer taraftan Gümrük Kapısının teröristler için çalıştığını söylemek bir art niyetin ifadesidir.
Esendere Gümrük Kapısı ve diğer tüm Gümrük kapılarımız kanunların verdiği yetki ve sorumlulukla görevini yerine getirmektedir. Hakkari’de yer alan Esendere Gümrük Kapısı haberde ifade edildiği gibi PKK adına çalışan bir kapı asla olmamıştır, olmayacaktır. Burada fedakarca çalışan memurları da töhmet altında bırakan haberde iddia edildiği gibi Türk bayrağımızın indirilmesine müsaade edilmemiştir.
31.07.2011 tarihinde terör örgütü sempatizanlarınca Esendere sınır kapısı çevresinde yapılan eylem sırasında, vatansever bir vatandaşımız bayrağımızı eylemcilerden korumak amacıyla direkten indirerek görevli gümrük muhafaza memuruna teslim etmiştir. Eylemin sona ermesinden hemen sonra Bayrağımız yeniden göndere çekilmiştir. Olayın bu şekilde vuku bulduğu görevli tüm kamu kurum kuruluşları mensuplarının ifadelerinde de mevcuttur.
Diğer yandan, Esendere Gümrük Müdürlüğü’nden İran’a yapılan ihracatlar, sınır ticareti kapsamında gerçekleştirilen işlemler ile bazı firmaların Esendere, Hakkari, Ambarlı ve Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlüklerinden yaptıkları ihracatların incelenmesi amacıyla başmüfettiş ve müfettişlerden oluşan bir çalışma ekibi görevlendirilmiştir.
Konuyla ilgili olarak düzenlenen 1 sayılı 07.02.2011 günlü Soruşturma Raporunda, inceleme soruşturma konusu firmalar adına Esendere, Halkalı, Ambarlı ve AHL Gümrük Müdürlüklerince tescilli ihracat beyannameleri ile ihracat beyannamelerinde kayıtlı bedeli yaklaşık 400 milyon TL olan ihracat için 23 milyon TL haksız KDV iadesinden yararlandıklarının tespit edildiği belirtilmiştir.
Anılan soruşturma raporu gereğinin yapılması için; Ankara, Yüksekova ve Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılıklarına; Kalkınma, Ekonomi ve Milli Savunma Bakanlıklarına; Bakanlığımız birimlerine; haksız alınan KDV’nin takip ve tahsili için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına; suç gelirlerinin aklanması mevzuatı açısından değerlendirilmek üzere Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına; MİT Müsteşarlığına ayrıca Hakkari Valiliğine gönderilmiştir.
Sözü edilen inceleme soruşturmaya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında geniş çaplı olarak devam edilmektedir.
Hukuk devletinde hiçbir kamu görevlisinin eylem ve işlemi soruşturma dışı değildir. Bu çerçevede kamu görevi yapan kamu denetim elemanlarının eylem ve işlemlerinin gerekmesi halinde incelemeye konu edilmesi hukuki işlemlerin gereğidir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı “En Kolay ve En Güvenli Ticaret” hedefiyle öncelikli olarak tüm gümrük kapılarının yenilenmesi çalışmalarına başlamış, yasa dışı ticareti engellemek amacıyla tüm kolluk güçleriyle birlikte mücadelesine devam etmektedir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kanunların kendisine verdiği yetki ve sorumlulukla Türkiye’nin dışarıya açılan kapıları olan Gümrüklerde 7/24 saat hizmet vermektedir. Habere konu olan Esendere ve diğer tüm kapılarda Gümrük Muhafaza birimleri başta olmak üzere diğer kolluk güçleriyle işbirliği içerisinde görevin getirdiği sorumluluğu yerine getirmektedir.
Bakanlığımız her türlü kaçakçılık olayı başta olmak üzere, terör örgütlerinin kaçakçılıkla sağlamaya çalıştığı finans kaynaklarını önlemeye yönelik çalışmalar ve ülke ekonomisine zarar verecek her türlü eylemle de mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir.
Hakkari ilimizin Yüksekova ilçesinde yer alan Esendere Gümrük Kapısı;
Pek çok iddia sebebiyle denetime tabi tutulmuş ve bazı denetimler hala devam etmektedir.

Yolcu giriş-çıkış işlemleri, taşıt giriş-çıkış işlemleri, transit işlemleri ile sınır ticareti merkezi kapsamında ithalat ve ihracat işlemleri yapılmaktadır.

Esendere Sınır Ticaret Merkezi, Hakkari Valiliği başta olmak üzere ilgili kuruluşların görüşleri dikkate alınarak merkezin ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine katkılarından dolayı hizmet vermeye devam etmektedir.

Kamu düzeninin, asayiş ile güvenliğin sağlanması ve kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla 5/9/2011 tarihinden itibaren üçer aylık dönemler itibarıyla belirli hudut kapılarımızda görev yapmaya başlayan “Acil Müdahale Ekip” lerinden biri de Esendere'de görevlendirilmiştir.

Esendere Gümrük Müdürlüğü’nün personel ihtiyacını karşılamak amacıyla muhtelif dönemlerde atamalar yapılmış, sadece Acil Müdahale Ekibi için 1 kısım amiriyle beraber 10 muhafaza memurunun ataması gerçekleştirilmiştir. Bunun dışında müdürlük bünyesinde kesintisiz ve etkin hizmet vermek amacıyla, Bakanlığımız Personel politikası ve imkanları çerçevesinde ve ihtiyaçlar doğrultusunda kolluk gücümüz olan gümrük muhafaza başta olmak üzere, gümrük muayene memurları ve diğer memurların ataması da yapılmıştır.

Esendere Gümrük Kapısı, TOBB ile 5/7/2012 tarihinde imzalanan protokolle bütçeden hiç bir kaynak aktarılmadan, yap-işlet-devret modeli ile yeniden yapılacak olup, kapının açılışı 24 ay içinde gerçekleştirilecektir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.