Suriye'de Yaşanan İç Savaşı Fırsat Bilen Kaçakçıların Oyununu Gümrük Ekipleri Bozdu

Suriye’de yaşanan iç savaşla birlikte Suriye uyruklu veya üçüncü ülke uyruklu kişilerce getirilen ve Türkiye'ye giriş yaparak Suriye'ye açılan kara hudut kapılarından çıkış yapan yabancı plakalı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının sayısının çok yüksek miktarlara ulaştığı tespit edildi.

12 Ağustos 2013


Suriye’de yaşanan iç savaşla birlikte Suriye uyruklu veya üçüncü ülke uyruklu kişilerce getirilen ve Türkiye'ye giriş yaparak Suriye'ye açılan kara hudut kapılarından çıkış yapan yabancı plakalı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının sayısının çok yüksek miktarlara ulaştığı tespit edildi. Türkiye, ‘kişisel kullanım' için Suriye'ye giden araçlara 'insani boyutu' sebebiyle müdahale etmiyordu. Ancak belli kişilerce bu işin ticari bir sektör haline getirildiğinin belirlenmesi üzerine Türkiye harekete geçti.

İnsanî yardım adı altında Suriye'ye araba kaçakçılığı yapıldığı belirlendi. Bulgaristan plakalı olup Suriye'den çıkış yapan araç sayısı son bir yılda yüzde 8 bin arttı. Kaçakçılığı engellenmek adına sınır kapılarına talimat verilerek, Suriye tarafına araba geçişleri durduruldu.

Yapılan incelemelerde, 2011 yılında Bulgaristan kayıtlı olup Suriye'ye çıkış yapan araç sayısı 158 iken; bu sayının 2012'de 2622 ve 2013 yılında 8536'ya ulaştığı tespit edildi. Yine, 2012 yılında Yunanistan’a kayıtlı olup Akçakale Kara Hudut Kapısı’ndan Suriye'ye çıkış yapan araç sayısının 2 iken; 2013 yılında 278 rakamına yükseldiği; dolayısıyla yıllık artış oranının yüzde 13800 olduğu belirlendi. Aynı şekilde; 2012 yılında Yunanistan’a kayıtlı olup Cilvegözü Kara Hudut Kapısı’ndan çıkış yapan araç sayısı 94 iken; 2013 yılında bu rakamın 712'ye ulaştığı, yıllık artış oranının yüzde 657 olduğu anlaşıldı. Durumdan haberdar olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarına talimat göndererek bu tür geçişleri durdurdu.

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Suriye'deki iç karışıklıktan faydalanmak isteyen gerek Suriyeli ve gerekse üçüncü ülke vatandaşları tarafından, özellikle Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya plakalı araçlar, transit yoluyla 2-3 gün aralıklarla Kapıkule ve İpsala Gümrük kapılarından Türkiye'ye giriş yapılıyor. 1-2 gün sonra Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan söz konusu araçların çıkışlarını yaptıran şahıslar, aynı gün Türkiye'ye araçsız giriş yaparak ülkelerine dönüyor. 2-3 gün sonra farklı plakalı araçlar ile tekrar aynı işlem gerçekleştiriliyor. Özellikle Bulgar plakalı araç çıkışı yapan Suriyeli şahıslar çıkışını müteakip tekrar aynı ülkeden araç mülkiyeti ediniyor. Bu durum 15-20 günlük periyotlarla tekrarlanıyor. Aynı kişi adına 8-10 tane farklı aracın çıkış yaptığı, bu tür araçların gümrük sahalarına gelmeden önce satışının yapılarak Suriye'ye çıkış gerçekleştirdiği belirtildi. Bu şekilde milyonlarca TL haksız kazanç sağlandığı belirlendi.

Bakanlığımızın talimatıyla Suriye uyruklu veya üçüncü ülke uyruklu kişilerce getirilen ve Türkiye'ye giriş yapan yabancı plakalı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının Suriye'ye açılan kapılardan çıkışları yasaklanmış olup ambulanslar bu uygulamadan muaf tutulacaktır.