Tarımsal Birliklerin Yeni Sezon Ürün Alımları Başlıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, pamuk, ayçiçeği, soya fasulyesi, fındık, kuru üzüm ve kuru incir alanında faaliyet gösteren birliklerin, depolarını üreticilerinin ürünlerine açmaya hazır olduklarını belirtti. Yazıcı, yeni ürün sezonuna ilişkin hazırlanan projeksiyon raporu sonuçlarını paylaştı.

02 Ağustos 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, pamuk, ayçiçeği, soya fasulyesi, fındık, kuru üzüm ve kuru incir alanında faaliyet gösteren birliklerin, depolarını üreticilerinin ürünlerine açmaya hazır olduklarını belirtti.

Yazıcı, yeni ürün sezonuna ilişkin hazırlanan projeksiyon raporu sonuçlarını paylaştı.

Son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde ciddi oranlarda üretim artışı görülmesine rağmen pamuk, soya ve ayçiçeği ürünlerinde Türkiye'nin arz açığı olduğunu ifade eden Yazıcı, bu ürünlerde üretimin artırılabilmesi için tarımsal politikaların yanı sıra üreticilerin örgütlü kuruluşlara ihtiyacı olduğuna işaret etti. Söz konusu örgütlü kuruluşlara sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Yazıcı, fındık, kuru üzüm ve kuru incir sektöründe 2023 vizyonu çerçevesinde başarılı çizginin artarak sürmesini beklediklerini bildirdi.

Tarım satış kooperatifleri ve birlikleri açısından sorunsuz bir sezon beklediklerini ifade eden Yazıcı, Gülbirlik, Kozabirlik ve Tiftikbirlik açısından sorunsuz bir kampanya dönemi gerçekleştirildiğini, Marmarabirlik ve Tariş zeytinyağı birliklerinin de kasımda başlayacak yeni dönem için hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürdüklerini belirtti.

Yazıcı, birliklerin devlete olan borçlarının yapılandırılarak, bu kuruluşların 670 milyon liralık borç yükünden kurtarıldığını ifade ederek, birliklerin kurumsal yapılarının da güçlendirilerek piyasada daha etkin rol üstlenmelerinin önünün açıldığını belirtti. Üreticilerin daima yanında olacaklarını vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Ayrıca birliklerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredi borçları, ilk taksit 2014 yılında ödenecek şekilde 15 yıl gibi çok uzun bir süreye yayılarak DFİF borcu olan 10 birliğin bilançolarında önemli ölçüde rahatlık sağlandı. Böylece 2013/14 kampanya dönemi öncesi mali yapıları güçlendirilen birliklerden dış kaynak ihtiyacı olanların finansman kaynaklarına ulaşım imkanları da artırıldı."

Tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin birçoğu için ağustos ayı itibariyle başlayacak 2013/2014 ürün alım kampanya dönemi öncesi çiftçi ortaklara bereketli ve bol kazançlı bir dönem temennisinde bulunan Yazıcı, ortakların kooperatif ve birliklerine sahip çıkmalarını istedi.