"Tasarının Tamamı Esnaf ve Sanatkarın Lehine"

"Tasarının Tamamı Esnaf ve Sanatkarın Lehine"

12 Aralık 2014
Alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı komisyondan geçti.

Görüşmelerde söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tasarının tamamının, esnaf ve sanatkarın lehine düzenlemeleri içerdiğini, sermaye lehine bir düzenlemenin bulunmadığını ifade etti.

Alışveriş merkezlerinin, yapılaşmalarını artık neredeyse tamamlamış durumda olduklarına dikkati çeken Canikli, sektörün yüzde 43'ünü alışveriş merkezleri, yüzde 57'sini diğer esnafın oluşturduğunu, esnafın dimdik ayakta olduğunu kaydetti.

“Alışveriş Merkezlerine Ruhsat Tartışması”
Tasarının, alışveriş merkezlerine ruhsat verilmesine ilişkin düzenlemeyi içeren maddesi, uzun süre tartışıldı.

Muhalefet milletvekilleri, alışveriş merkezlerinin yapı ruhsatları ile ilgili olarak, alışveriş merkezinin yapılacağı yerdeki sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınması talep ederken,Canikli, üst meslek kuruluşlarının görüşünün alınmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.

Söz konusu düzenleme, kabul edilen önergeyle, "üst meslek kuruluşları" olarak değiştirildi.

“Tasarı Komisyonda Adeta Moleküllerine Ayrılarak Ele Alındı”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, alışveriş merkezlerine ibadet yeri açma zorunluluğu getirdiklerini, bu muafiyeti uygulamamaları halinde bütün alışveriş merkezlerinin kapatılması gerekeceğini söyledi.

Canikli ayrıca, "ibadethane" ile "ibadet yeri" arasında fark olduğunu, alışveriş merkezlerinde "ibadet yeri" bulundurma zorunluluğu getirdiklerini belirterek, "Küçük bir bakkalda bir seccadenin serildiği yer de ibadet yeridir" dedi. 

Nurettin Canikli, söz konusu maddenin tasarıdan çıkarılması halinde de bir şey değişmeyeceğini, kanunun "ibadethane" kavramını kullandığını ancak alışveriş merkezlerindeki "ibadethane" değil, "ibadet yeri" olması nedeniyle zaten bu kapsama girmediğini ifade etti.

Söz konusu madde tasarıdan çıkarıldı. Canikli, tasarı üzerinde 18 saat süren görüşmeleri değerlendirirken, "Tasarı komisyonda adeta moleküllerine ayrılarak ele alındı" dedi. 

“Marketten Alışveriş Yapıyorum, Hepsi Kaliteli”
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde milletvekilleri, sektör temsilcileriyle ara ara tartıştı.

Organize Perakendeciler Derneği temsilcisi Kaan Ünver  bünyelerindeki zincir mağazalarda modern, çağdaş ve hijyenik hizmet verildiğini söylemesine milletvekilleri tepki gösterdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de hijyen ve doğallığın sadece AVM'lerde geçerli olacağı ifadesine katılmadığını belirterek, "Ben hala korumam olmadan markete gidip alışveriş yapıyorum. Yufkayı AVM’lerden almıyorum, esnaftan alıyorum. Marketlerden alışveriş yapıyorum, hepsi kaliteli. Bire bir ilişki kurarak alışveriş yapmanın hazzını orada duyuyorsunuz" dedi. 

“Kadro Tartışması”
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 2 bin 200 kadro ihdası için verilen önerge tartışmaya neden oldu.

Bakan  Canikli, Maliye Bakanlığı ile mutabakata varıldığını, Bakanlık bünyesine alınacak unvan ve pozisyonların, gümrüklerde denetimin artırılmasında kullanılacağını belirtti.

Bu konuda acil ihtiyaçları olduğunu anlatan Canikli, şöyle devam etti:
"Gümrüklerden geçen bütün araçların x-ray cihazlarında taranması yönünde projemiz var. Bu görüntüleri değerlendirecek operatörlere ihtiyacımız var. Bizim bu kadroları aldığımız takdirde, gümrüklerde her şeyin x-ray cihazlarından geçirilmesini sağlayacağız. Şimdi bu tarama oranı yüzde 5'in altında. Bu projemizi gerçekleştirmek zorundayız. Sizden destek vermenizi bekliyoruz.Bu kadroların 1000 tanesi yalnızca kontrolör, x-ray görüntülerini tarayacak elemanlar. Gümrükleri zapturapt altına almaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl ciddi anlamda x-ray cihazı alımları yapacağız. Bu görüntülerin okunması lazım. Gümrüklerimizi kontrol etmeliyiz. Tüm gümrüklerin merkezden izlenebilecek görüntü sisteminin oluşturulmasını zorunlu hale getireceğiz. Onları merkezden izleyecek operatörlere ihtiyaç var."

Canikli, TBMM Genel Kurulu'nda yeniden görüşmek üzere önergelerini çektiklerini söyledi.