TASİŞ'ten Rekor Hasılat

Gümrüklere terk edilen ya da yasal bekleme süresini doldurduğu için tasfiyelik hale gelen binlerce eşya, TASİŞ tarafından açık artırma veya perakende yoluyla satılıyor. Bu eşyalar arasında 5 liraya güneş gözlüğünden 3 liraya çarşafa, 2 liraya kemerden 3 liraya tişörte kadar çok çeşitli eşya bulunuyor.

13 Mart 2013

TASİŞ

Gümrüklere terk edilen ya da yasal bekleme süresini doldurduğu için tasfiyelik hale gelen binlerce eşya, TASİŞ tarafından açık artırma veya perakende yoluyla satılıyor. Bu eşyalar arasında 5 liraya güneş gözlüğünden 3 liraya çarşafa, 2 liraya kemerden 3 liraya tişörte kadar çok çeşitli eşya bulunuyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012 yılında yapılan tasfiye faaliyetleri sonucunda toplam 102 milyon liralık hasılat elde edilirken, Hazineye yapılan net katkının da 72 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

Teleskoptan, otomobile, balık sonarından, oto lastiğine kadar gümrüklerde el konulan binlerce çeşit eşyanın satışını yapan Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ), adeta para bastı.

TASİŞ'in faaliyetlerine ilişkin açıklama yapan Bakan Yazıcı, tasfiyelik hale gelen eşyanın ve aracın tasfiye işlemlerini yürütmekle görevli olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı tasfiye işletme müdürlüklerince 2012 yılında değişik marka ve modellerde 2 bin 340 araç ile çeşitli cins ve nitelikte 2 bin 462 grup eşyanın satışının gerçekleştirildiğini söyledi.

Geçen yıl 299 eşya, 169 araç ihalesi olmak üzere toplamda 468 ihale düzenlendiğini ifade eden Yazıcı, söz konusu ihalelere 11 bin 378 kişinin katıldığını ve 4 bin 755 kişiye satış yapıldığını, bu satışlar sonucunda 51,9 milyon liralık hasılat elde edildiğini kaydetti. Yazıcı, Ankara, Edirne ve İstanbul'da bulunan toplam 4 adet TASİŞ perakende satış mağazasında ise 362 bin 183 adet eşyadan 7,1 milyon lira ciro sağlandığını belirtti.

Böylece 2012 yılında yapılan tasfiye ve diğer faaliyetler sonucunda 59 milyon lirası eşya ve araç satışından olmak üzere toplam 102 milyon liralık hasılat elde edildiğini, bunun 72 milyon liralık kısmının Hazineye aktarıldığını anlatan Yazıcı,''Diğer taraftan 288 milyon lira değerinde 118 milyon paket sigara, 6,8 milyon lira değerinde 303 bin şişe alkollü içki, 6,3 milyon lira değerinde 843 ton çay ve 19,3 milyon lira değerinde çeşitli eşya olmak üzere toplamda 320,5 milyon liralık eşyanın imha edilmek suretiyle tasfiyesi gerçekleştirilmiştir'' dedi.

-TASİŞ'te yok yok-
Gümrüklere terk edilen ya da yasal bekleme süresini doldurduğu için tasfiyelik hale gelen binlerce eşya, TASİŞ tarafından açık artırma veya perakende yoluyla satılıyor. Bu eşyalar arasında ise neredeyse her şeyi bulmak mümkün. Devletin mülkiyetine geçen eşyaların bulunduğu TASİŞ mağazalarında ise piyasaya göre oldukça uygun fiyatlarda ürünler satılıyor. TASİŞ mağazalarında 40 liraya oto lastiği, 20 liraya zıpkın, 5 liraya güneş gözlüğü, 3 liraya çarşaf, 15 liraya mont, 2 liraya kemer, 3 liraya tişört, 30 liraya oto teybi, 50 liraya fotoğraf makinesi alınabiliyor.

Öte yandan, perakende satış mağazaları ve ihaleler herkese açık. Mağazalarda perakende olarak satılan eşyanın yanı sıra ihale yoluyla satışa sunulacak eşya ve araçlar hakkındaki bilgiye ise Bakanlığımız web sayfasından (www.gtb.gov.tr) ulaşılabiliyor. Web sitesinde hangi mağazada hangi cins/marka/model eşyanın hangi tarihte satışa sunulacağı, stok miktarları, ihale yoluyla satışı yapılacak eşya ve aracın, cinsi, markası, modeli, hasar oranı, kilometresi, bulunduğu yer, satışa esas bedel, teminat tutarı, ihalenin tarihi, saati ve ihale koşulları görülebiliyor.