Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza’dan Sınır Aşan Kaçakçılığa Uluslararası Darbe
03 Şubat 2026TÜRKİYE’NİN ETKİN İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİYLE, FRANSA’DA YAPILAN OPERASYONDA 16 TONLUK, 799 BİN 500 PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLEREK SINIR AŞAN KAÇAKÇILIĞA DARBE VURULDU.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, sınır aşan organize suçlar ve kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürüttüğü ulusal ve uluslararası iş birliği faaliyetleri, anlık bilgi ve istihbarat paylaşımlarıyla etkin ve kararlı şekilde sürdürmektedir.
Bu kapsamda gerçekleştirilen istihbarat ve risk analizi çalışmaları neticesinde; Suudi Arabistan’ın Cidde Limanı’ndan Hollanda’ya hareket eden, İzmir Aliağa Limanı’na transit olarak uğrayan ve yasal yükünü sigara olarak beyan eden bir konteyner takibe alınmıştır.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmelerde, söz konusu yükün nihai varış noktası olan Fransa’da beyan edilmeyeceği yönünde şüphe oluşması üzerine, Fransa Gümrük İdaresi ile derhal bilgi paylaşımı gerçekleştirilmiştir.
Paylaşılan istihbarat doğrultusunda, Marsilya Gümrük Genel Müdürlüğü tarafından Fos-sur-Mer Limanı’nda gerçekleştirilen operasyonda;
799 bin 500 paket kaçak sigara ele geçirilmiştir.
Fransız yetkililer tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 16 ton ağırlığındaki kaçak tütün yakalamasının “rekor seviyede bir operasyon” olduğu ifade edilmiş; operasyon kapsamında tütün kaçakçısı şahıs tutuklanmıştır.
Operasyonun ardından, Fransız makamları tarafından Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne resmî bir teşekkür mektubu iletilmiştir.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü; bağımlılıkla mücadele, kamu sağlığının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve kamu gelirlerinin güvence altına alınması hedefleri doğrultusunda, kaçakçılığın her türüyle ulusal ve uluslararası düzeyde mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


