Ticaret Kanunu kutsal kitap değil, 'değişmez' demiyoruz
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ile TOBB ve TÜRMOB işbirliğinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği fırsatlar, yenilikler ve yükümlülükler, 'Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantıları' çerçevesinde Rize'de tanıtıldı. İsmail Kahraman Kültür Merkezi'ndeki toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı da katıldı.
26 Mart 2012Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ile TOBB ve TÜRMOB işbirliğinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği fırsatlar, yenilikler ve yükümlülükler, 'Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantıları' çerçevesinde Rize'de tanıtıldı. İsmail Kahraman Kültür Merkezi'ndeki toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı da katıldı.
Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ekonomide yasal düzenlemelerin insan için olduğunu belirterek Mevcut Ticaret Kanunu'nun toplumun ihtiyaçları ve değişen ekonomik şartlar karşısında yetersiz kaldığını söyledi. Yazıcı, şöyle konuştu: "Ülkemizin ekonomik performansını geliştirerek devam ettirmesi ve artan bölgesel ticaret hacmine cevap verebilmesi için rekabetçi ve dinamik bir ekonomik yapının oluşturulması hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konudur. Son 10 yılda Türkiye'nin sergilediği güçlü ve hızlı büyüyen ekonomi gerçeğinin arkasında hükümet olarak zamanında attığımız doğru adımlar vardır. Çünkü biz sadece bugüne yönelik popülist politikalar üretmiyoruz. Biz 10 yıl sonrasını, 50 yıl sonrasını planlıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüyen güçlü bir ekonomi olarak yoluna devam etmesi dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olması için çalışıyoruz."
"HEDEF, TÜRKİYE'Yİ TİCARETİN EN KOLAY VE EN GÜVENLİ YAPILDIĞI BİR ÜLKE HALİNE GETİRMEK"
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na yöneltilen pek çok eleştiri olduğunu ifade eden Yazıcı, "Gerek yazılı ve görsel medya kuruluşlarında ve gerekse çeşitli toplantılar aracılığı ile Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun tartışılmasını son derece faydalı buluyor ve yapılan tüm eleştirileri de yakından takip ediyoruz. Her zaman söyledim, yine söylüyorum: Bu kanun, kutsal bir kitap değil; dolayısıyla hiçbir şey değişmez demiyoruz. Tüm eleştirileri ve görüşleri değerlendiren uzman heyetlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların sonuçlarına bakıp, ortak akıl doğrultusunda adım atacağız. Bugün için, Kanunun ertelenmesini gerektiren bir durum söz konusu değil. Çünkü, bu kanunlar, yaptığımız yasal düzenlemeler konuşmamın başında da söylediğim gibi insanımızın refahı ve mutluluğu içindir. Özellikle Yeni Ticaret Kanunu ile hedefimiz; Türkiye'yi ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı bir ülke haline getirmektir. Şayet bu kanunun uygulanmasıyla ticaret erbabımızın kolay ve güvenli ticaret yapmasını engelleyen unsurlar varsa; tabii ki bunları ayıklayacağız. Ancak, bilhassa medya üzerinden yürütülen tartışmalarda zaman zaman haksız, maksadını aşan ve yanlış bilgilendirmeler de yapılmaktadır. Kanunun tamamı incelendiğinde veya bir hukukçuyla mütalaa edildiğinde, eleştirilerin birçoğunun kanunun lafzıyla ve ruhuyla bağdaşmadığı rahatlıkla görülecektir."
"BU AKŞAM NE OLUR DİZİ İZLEYECEĞİNİZE ŞU 92 SAYFALIK ÖZETİ İNDİRİN BİR OKUYUN"
TOBB Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu, yasanın devrim niteliği taşıdığını ifade ederek, bütün işverenlere 'Ticaretin bütün usul ve kuralları yeniden yazılıyor. Onun için yeni yasayı mutlaka tanıyın ve öğrenin' çağrısı yaptı. Tüccar ve sanayicinin mali müşavirlerle ayrı gayrı olmadığını ifade eden Hısarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının öncülüğünde TÜRMOB ile birlikte yeni Türk Ticaret Kanunu yapısında varsa sıkıntıları tartışmak için bir araya geldiklerini belirtti.
Bazı maddelerde çekinceleri bulunduklarını Bakanlara ilettiklerini ifade eden Hısarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunları Genel Kurulda düzeltelim dendi. Şanssızlık Meclis tatile girmeden hemen önce bu yasa çıktı. Bu yasa için 7 bölgede toplantı yaptık fakat bu toplantılara iş adamlarımız gelmedi. Mali müşavirlerimiz geldi. Ne zaman köşe yazarları hapis cezası var deyince işverenlerimizin gözü açıldı. Bu yasa bütün usul ve esasları değiştiriyor. Onun için bizzat bu yasayı sizin okuyup öğrenmeniz lazım. Web sayfamız üzerinde bu kanunu 92 sayfa özet çıkardık maalesef okuyanımız olmadı. Bu akşam ne olur dizi izleyeceğinize şu 92 sayfalık özeti indirin bir okuyun. Çünkü uygulayacak olan sensin. Bir de değişiklik istiyorsanız şimdi söyleyecekseniz. Eski kuralların değişeceğini duyurmak için geziyoruz biz. Hangi fiile ne ceza veriliyor onu da web sitemize koyduk. Bu yasaya ne kadar hazır olduğunu test etmeniz için. Ne olur işi derinlemesine inceleyin. Yarın kurallar uygulanmaya başlayınca iş işten geçer. Çekte hapis cezasını kaldırdık. Ekonomik suça ekonomik ceza olmalı dedik. Ekonomik suçun cezası ekonomik olursa niye o zaman TTK' da hapis var? Bunun da para cezasına çevrilmesi lazım."
"DEMİRYOLU GÜRCİSTAN'A KADAR UZATILMALI"
Hisarcıklıoğlu Rize'nin adeta Başbakan fabrikası olduğunu belirterek, "Yol olmadan ticaret olmaz. Alt yapı olmadan ticaret, ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Zengin olmak istiyorsan ticaretin önü açılmalı." dedi. Toplantıya katılan Bakanlara bölgenin sorun ve isteklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, Samsun'a kadar gelen demiryolunun Gürcistan'a kadar uzatılmasını isteyince salondan büyük bir alkış aldı.Sarp sınır kapısından 5 milyon insanın geçiş yaptığını bildiren Hisarcıklıoğlu, Sarp'dan da Kapıkule'den aynı sayıda insan geçer hale geldiğini belirtti.