TOBB Kadın Girişimciler Kurulu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: "Ticaret Bakanlığı olarak bütün politikalarımız ve faaliyetlerimizde, 21. yüzyılın ortaya çıkardığı yeni ihtiyaç ve yaklaşımlar ışığında kadınlarımızı ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz"

09 Mart 2021

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak bütün politikaları ve faaliyetlerinde, 21. yüzyılın ortaya çıkardığı yeni ihtiyaç ve yaklaşımlar ışığında kadınları ön plana çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, "Bakanlık olarak proje ve çalışmalarımızla kadınlarımızı ve kadın girişimciliğini desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Bakan Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen “Dünya Kadınlar Günü Etkinliği"nde yaptığı konuşmada, bireyin hayatının gelişiminde olduğu gibi, toplumsal hayatın gelişiminde de kadının özeni ve kadın hassasiyetinin her zaman için büyük rol oynadığını ve her zaman takdiri hak ettiğini vurguladı.

Özellikle Kovid-19 salgını ile birlikte tüm insanlığın hayatı tekrar düşünerek yorumlamaya çalıştığını belirten Pekcan, "İnsanlık için daha müreffeh bir gelecek inşasında kadının vizyonu ve kadın liderliği ile birlikte kadın emeği, kadın hassasiyeti ve özeni büyük rol oynamaktadır." ifadesini kullandı.

Pekcan, Mars görevinde çalışan kadın mühendislerden Kovid-19 aşı geliştirme çalışmalarında görev alan kadın genetik bilimcilere ve tıp uzmanlarına kadar kadınların sağladığı katkının bugün şaşırtıcı olmaktan çıktığını ifade eden Pekcan, CERN, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'deki kadın yöneticilerden örnekler verdi.

Elverişli ortam ve imkanların, ekosistemlerin de katkılarıyla, kadınların bilimin ve ekonominin hemen her alanında boy göstermesinin gayet doğal olduğunu dile getirerek, günümüzde kadınların ekonomideki rolünü destekleyen en önemli unsurlardan birisinin küresel ekonominin dijitalleşme, inovasyon ve yeni nesil teknolojilere dayalı gelişmeye devam etmesi olduğunu söyledi.

Kas gücü veya mekanik güçten ziyade beyin gücü odağında gelişen küresel ekonomi içerisinde yeterli eğitim olanakları sağlandığı takdirde kadınların kendilerini geliştirerek ekonomik hayattaki etkinliklerini artırmaları ve küresel ekonomiyi şekillendirmelerinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Pekcan, "Bilgiye erişimin kolaylaşması ile kadınların girişimci olmaları, kendi işlerini kurmaları, e-ticaret gibi olanakları kullanarak işlerini geliştirmeleri de daha kolay hale gelmiştir. 2019 yılında 3,5 trilyon dolar olan küresel perakende e-ticaret satışlarının, 2020 yılında hızlı bir artışla 4,2 trilyon dolara çıkmış olduğu tahmin edilmektedir. 2023 yılına gelindiğinde de bu rakamın 6,5 trilyon dolara ulaşması öngörülmekte." diye konuştu.

Bu perspektiften bakıldığında kendi hesabına çalışan kadınların veya kadın emeği kullanan kooperatiflerin teknolojik imkanları kullanarak, e-ticareti kullanarak, ekonomik başarı elde etmelerinin artık daha kolay olduğunu gördüklerini belirten Pekcan, "O halde, ülke olarak teknolojik ivmelenmeden azami fayda sağlamak için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Belirttiğim üzere, kadınların statüsünün gelişiminde yine kadın liderliği, kadın desteği hayati önem arz etmektedir. Bu çerçevede, TOBB Kadın Girişimci Kurulu gibi böylesine kritik bir platformlarda rol almış, kadın girişimciliği alanındaki sizin gibi öncü isimlerin başarısı pek çok kadınımızın hayatına doğrudan dokunacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Kadın girişimcilerimizin network dayanışmalarını desteklemeye devam edeceğiz"

Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak bütün politikaları ve faaliyetlerinde, 21. yüzyılın ortaya çıkardığı yeni ihtiyaç ve yaklaşımlar ışığında kadınları ön plana çıkarmayı amaçladıklarını dile getirerek, kadınlara yönelik çalışmalarını İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde kurdukları ve özel olarak bu konulara odaklanan "Kadın ve Genç Girişimciliği İhracat Daire Başkanlığı" eliyle gerçekleştirdiklerini belirtti.

Daire Başkanlığının yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Pekcan, "Bugüne kadar Türkiye Kadın Girişimciler Ağımıza yaklaşık 2 bin 500 kadın girişimcimizi dahil ettik. 47 ilimizde yaklaşık 1400 kadın girişimcimizi bu ağlarda yaptığımız toplantılarla bir araya getirdik. Bu çerçevede, gelecek dönemde de kadın girişimcilerimiz arasında network dayanışmalarını desteklemeye devam edeceğimizin altını çizmek isterim." değerlendirmelerinde bulundu.
Pekcan, Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Platformunu kadın girişimcilerin kullanımına sunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "İnşallah fikri olan genç ve kadın girişimcilerimizi de yatırımcı olmak isteyen melek yatırımcılarımızla bu platformda bir araya getireceğiz." diye konuştu.

Bakan Pekcan, Bakanlık olarak proje ve çalışmalarıyla kadınlarımızı ve kadın girişimciliğini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'de kadın girişimciliği anlamında ve Türkiye genelinde en yaygın, en önemli ve en tecrübeli platformlardan birisi olduğunu ifade eden Pekcan, "Gerek devlet gerekse TOBB Kadın Girişimciler Kurulu gibi STK’ler ve diğer kurumlar olarak eşgüdüm ve iş birliği halinde hareket etmemizin de bir o kadar önemli olduğunu düşünüyorum. El birliği, güç birliği enerjimizi sinerjiye dönüştürerek hep birlikte daha başarılı olacağımıza inanıyorum." diye konuştu.