TÜBİTAK 49. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri verildi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli, TÜBİTAK 49. Bilim, Özel ve Teşvik Ödül törenine katıldı.TÜBİTAK 49. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

24 Aralık 2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın  Nurettin Canikli, TÜBİTAK 49. Bilim, Özel ve Teşvik Ödül törenine katıldı.TÜBİTAK 49. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Sayın  Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"Bilim insanı özgür değilse, bilim insanı kendisini emniyette hissetmiyorsa, bilim insanı bilimden ziyade maişetini dert ediniyorsa, ilim sahibi olmanın yüksek payesini hissedemiyorsa, tarihte hep olduğu gibi kalkar daha uygun şartlara göç eder. Bizim bu iklimi yeniden oluşturmamız, yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bilimi devletin ve siyasetin müdahalesinden, yargının müdahalesinden olduğu kadar mahalle baskısından da kurtarıp daha da özgür bir zemine kavuşturmak zorundayız. Bilim insanı özgür değilse, bilim insanı kendisini emniyette hissetmiyorsa, bilim insanı bilimden ziyade maişetini dert ediniyorsa, ilim sahibi olmanın yüksek payesini hissedemiyorsa, tarihte hep olduğu gibi kalkar daha uygun şartlara göç eder. Bizim bu iklimi yeniden oluşturmamız, yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.
TÜBİTAK’a ve ödüllerin verilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödüllerin Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmasında katkısı bulunan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de ayrıca şükranlarını sunduğunu dile getirdi.
 
TÜBİTAK Bilim Özel ve Teşvik Ödülleri


TÜBİTAK, kuruluş kanununda yer alan bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve bu amaçla ödüller vermek görevi kapsamında, her yıl  "Bilim", "Özel" ve "Teşvik" olmak üzere 3 dalda ödül veriyor. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2014 yılında 3 Bilim Ödülü, 2 Özel Ödül ve 14 Teşvik Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştı.
Türkiye'de yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunan hayattaki bilim insanlarına verilen Bilim Ödülü için 2014 yılı ödüller 50 bin lira, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor. Bilim Ödülü sahiplerine ayrıca araştırma desteği de veriliyor.

Bilim Ödülü eşdeğeri olarak oluşturulan Özel Ödül, yurt dışında yaptığı çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Özel Ödül için 2014 yılı ödül miktarı 50 bin lira, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Teşvik Ödülü, yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş bilim insanlarına veriliyor. Teşvik Ödülü için 2014 yılı ödül miktarı 20 bin lira, gümüş plaket ve ödül beratından oluşuyor.