Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ersoy, Habertürk'e Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, kırtasiye malzemelerinin denetimi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

05 Eylül 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, kırtasiye malzemelerinin denetimi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Habertürk'te canlı yayına katılan Genel Müdür Ersoy, Bakanlık olarak tüketicinin sağlığına büyük önem verdiklerini, denetlemelerin büyük bir titizlikle yapıldığını ifade etti. Ersoy, risk teşkil eden bölgelerde, okul sezonu öncesinde kırtasiye ve okul malzemelerine yönelik yapılan denetimlere ilişkin kalem, okul çantası, ayakkabı gibi birçok ürünün denetim kapsamında incelendiğini söyledi.

Piyasada Güvenli Ürünler Hakim Olmalı
Genel Müdür Ramazan Ersoy, “İnsan vücuduna karışan, insanların hormonel yapılarını bozan, kimyasal madde içeren ürünlerin tespiti, tüketici sağlığının korunması açısından büyük bir önem taşıyor. Geçen yıllarda yapılan denetim rakamları ve sonuçları karşılaştırıldığında, 2012 yılında  güvensizlik oranının %50 azaldığını gözlemledik” şeklinde konuştu.  

Türkiye’nin İlk Akredite Laboratuvarı
Türkiye’nin ilk Akredite Laboratuvarı’nda, numunesi alınan ürünler üzerinde, fitalat, azo boyar madde analizleri, ağır madde analizleri gerçekleştirildiğini söyleyen Ersoy, "Bazı ürünler fitalat maddeler ve hormon bozucu kimyasallar içermektedir. Azo boyar maddeler, renklendirici ve kanser yapıcı maddeler, ağır metaller ise zehirlenmelere yol açmaktadır. Bu analizlerde, yasal sınırın üzerinde olup olmadığının tespiti yapılmaktadır"  şeklinde konuştu. 

Yasal Yaptırımlar Neler?
Ersoy, yasal sınırların üzerinde tehlike ihtiva eden ürünlerin piyasaya arzının yasaklandığını ve 15-35 Bin TL arasında değişen idari para cezalarıyla cezalandırıldığını ifade etti. Ersoy konuşmasını şöyle sürdürdü: “Piyasaya sunulan ürünler, firma tarafından kamuoyuna teşhir ediliyor. Dolayısıyla marka değeri taşıyan firmalar açısından bu büyük bir yaptırımdır.”