"Türk Zeytinini Dünya Pazarlarına Tanıtmayı Amaçlıyoruz"

‘Kaliteli Türk Zeytini’ni dünyaya tanıtmak amacıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün katılımıyla yürütülen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) birçok ülkeden medya temsilcilerinin katılımıyla İzmir’de başladı.

03 Aralık 2012

‘Kaliteli Türk Zeytini’ni dünyaya tanıtmak amacıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün katılımıyla yürütülen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) birçok ülkeden medya temsilcilerinin katılımıyla İzmir’de başladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Sepetçi, kaliteli Türk zeytinyağını dünya pazarlarına tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
Sepetçi, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan ile Swissotel Grand Efes'te düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Zeytin Konseyi'nin (UZK) hedef pazar olarak seçtiği Kanada, ABD, Çin, Japonya ve Brezilya'dan gelen medya mensuplarına 2-8 Aralık tarihleri arasında zeytin üretim bölgelerini gezdireceklerini belirtti.
UZK bünyesinde 2006 yılından beri yapılan medya turunun bu yıl Türkiye'de gerçekleştirileceğini dile getiren Sepetçi, organizasyonun Türk zeytin ve zeytinyağının uluslararası pazarlarda tanıtılması için önemli bir fırsat olduğuna dikkati çekti.
Anadolu'nun zeytinin anavatanı olduğunu ifade eden Sepetçi, ''Türk zeytinyağının küresel pazarda hak ettiği yeri alması için UZK ile yürüttüğümüz çalışmalar artan ivmeyle devam edecektir. Gezi güzergahında zeytinyağı fabrikaları, müzeler, çiftlik evi, zeytin bahçeleri ve zeytin depolama tesisleri var. Kaliteli Türk zeytinyağını dünya pazarlarına tanıtmayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan ise Türkiye'de zeytinin kıymetinin son yıllarda bilinmeye başladığına vurgu yaptı.
Tan, ''(Bizim olan birşey nasılsa bizimdir) diyerek bugüne kadar kıymeti bilinmedi. Bizden sonra gittiği İspanya ve İtalya'da kıymeti iyi bilindi. Son yıllarda zeytinin kıymetini anlamaya başladık. 6 yıl önce 100 milyon olan Türkiye'deki zeytin ağacı varlığı 163 milyona ulaştı'' dedi.
“Ülkemiz zeytinciliği üst sıralara doğru yükselmektedir”
Ülkemiz zeytinciliği dünya liginde hızla üst sıralara doğru yükselmektedir. Sofralık zeytin üretiminde üçüncü sırada olan ülkemizin yakın bir zamanda Mısır’ı geçerek ikinciliğe, orta vadede İspanya’yı geçerek birinciliğe yükseleceği düşünülmektedir. Halen 191 bin ton seviyesinde bulunan zeytinyağı üretimimizin 500 bin ton seviyesine çıkması öngörülmektedir.