Türkiye- Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı İstanbul’da Gerçekleştirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanlığı arasında “Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması” imzalandı.

13 Haziran 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanlığı arasında “Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması” imzalandı.

Türkiye- Güney Kore arasında gümrük ve ticaret alanındaki konuların en üst düzeyde değerlendirildiği Gümrük İdareleri Başkanları toplantısının 4.sü İstanbul’da, İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımı ile  “Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması”  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Baek Un-Chan tarafından imzalandı.

Toplantıda konuşan Altunyaldız, daha önceki toplantılarda alınan kararların yakından takip edilmesinden duyulan memnuniyeti ifade etti.

2. Dönem toplantıda imzalanan Eylem Planının, ülkemizde yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmaları uluslararası arenaya taşıdığını bildiren Musteşar Altunyaldız, bu firmalara Türkiye'de tanınan hak ve yetkilerin Güney Kore’de de geçerli olması için ilk adım niteliği taşıyan Karşılıklı Tanıma Anlaşmasının imzalanmasıyla hedefine ulaştığını söyledi.

Toplantıda Karşılıklı Tanıma Anlaşmasının dış ticaretin kolaylaştırılması açısından yasal altyapıyı oluşturduğu vurgulayan Altunyaldız; “ Başta küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere her iki ülkedeki firmaların anılan Anlaşmanın getirilerinden azami ölçüde faydalanması için iki idare arasında özellikle tanıtıma ilişkin işbirliği çalışmalarına devam edilmesi kararlaştırdık” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, Türkiye ile Güney Kore arasında 2013’te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek anlaşma ile iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi ve çeşitlenmesi temennisinde bulundu.

Gümrük idarelerine prosedürlerin kolaylaştırılması ve uyumlaştırılması yoluyla önemli görev düştüğünü vurgulayan Altunyaldız,  ticaretin kolaylaştırılması çabalarına destek olarak “tek pencere” konusunda da işbirliği yapılması ve özellikle Güney Kore tecrübesinden faydalanılması kararlaştırdıklarını söyledi.

Toplantıda ayrıca  ticaret erbabının karşılaştığı sorunlar, serbest ticaret anlaşmasından yararlanmada yaşanan güçlükler, menşe uygulamaları ve yetkilendirilmiş yükümlü karşılıklı tanıma anlaşmasının uygulanması konuları başta olmak üzere temel gümrük konularının değerlendirilmesi amacıyla Ortak Gümrük Komitesi kurulması kararı alındı.