''Türkiye'de E-Ticaret Hacmi 30,6 Milyar Liraya Ulaştı''

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın birkaç ay içerisinde yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

14 Şubat 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın birkaç ay içerisinde yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
Altunyaldız, Bilişim Sanayicileri Derneği'nce (TÜBİSAD) TOBB İkiz Kuleler Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen Türkiye'de elektronik ticaret konferansında yaptığı konuşmada, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye'de e-ticaretin finansal hacminin 30,6 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Türkiye'de e-ticaret sektörü için çok büyük potansiyel olduğunu ifade eden Altunyaldız, ülkede yaklaşık 37 milyon internet kullanıcısının bulunduğunu, genç nüfusun internet kullanım oranının yüzde 66 seviyesinde olduğunu ancak bu kadar aktif bir kitle olmasına rağmen Türk internet kullanıcılarının sadece yüzde 20'sinin internetten alışveriş yaptığını anlattı.
Altunyaldız, 2011 yılında 265 milyar lira kartlı sistemde alışveriş yapıldığına ve bunun yüzde 8'inin e-ticaret yoluyla gerçekleştirildiğine işaret ederek, 2012 yılında ise bu rakamın yüzde 25 artışla 332 milyar liraya ulaştığını, bunun yüzde 9'unun e-ticaret yoluyla gerçekleştirildiğini vurguladı.
Son dönemde birçok şirketin Türkiye'deki e-ticaret yatırımlarını artırdığına dikkati çeken Altunyaldız, bunun sonucunda 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye'ye e-ticaret sektörü yoluyla yaklaşık 750 milyon dolar tutarında doğrudan yabancı yatırım girişi olduğunu anlattı. Altunyaldız, bu rakamın 2012 itibariyle de 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.
Altunyaldız, sektörde çok yönlü gelişmeler ve paydaşlar tarafından ortaya konan ihtiyaçlar doğrultusunda elektronik ticaret faaliyetlerine ilişkin özel bir düzenleme ihtiyacı göz önüne alınarak Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Hakkında Kanun Tasarısı'nın hazırlandığını hatırlatarak, bu tasarının birkaç ay içerisinde yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
Toplam 16 maddeden oluşan tasarı ile temel olarak iki alanda düzenleme yapıldığını ifade eden Altunyaldız, şöyle konuştu:
''Birincisi elektronik ticarete ilişkin bilgilendirme yükümlülükleri, ikincisi de ticari iletişim, elektronik ticari iletiler ve istenmeyen mesaj olan spamlara yönelik kurallar belirleniştir. Böylece elektronik ticaret uygulamalarında yer alan önemli aktörlerden birisi olan aracı hizmet sağlayıcılar ilk defa bir yasal düzenlemede tanımlanmıştır. Tasarının yasalaşması ile birlikte ilgili kamu kurumları ve sektörle yakın işbirliği içerinde e-ticarete ilişkin ikincil mevzuatı hazırlayacağız ve sektöre ilişkin ulusal ve uluslararası düzeydeki gelişmeleri izleyerek gerekli çalışmaları yapacağız.''

-TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Cılız-

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkan Kemal Cılız da amaçlarının, elektronik ticaretin Türkiye için taşıdığı potansiyeli ortaya koymak ve bu tür toplantılar aracığıyla paydaşlar arasında diyalog ortamı oluşturmak ve sektörün büyümesini sağlamak olduğu anlattı.
Son dönemde sektörün oldukça büyüdüğünü ancak istenilen seviyeye henüz gelemediğini ifade eden Cılız, ''Türkiye'de 732 milyon liralık yazılım ve servis ihracatı yapılıyor. Sektördeki istihdam ise 125 bine ulaşıyor. Bu alanda büyük bir potansiyel var'' dedi.
Cılız, elektronik ticaretin lojistik, pazarlama ve iletişim gibi sektörlere olumlu etkileri olduğunu, özellikle KOBİ'lerin yurtdışına açılmalarını kolaylaştırdığını kaydetti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü Direktörü Leyla Keser Berber ise mecliste bekleyen elektronik ticarete ilişkin kanun tasarısının bir an önce yasalaşması gerektiğini söyledi.
Elektronik ticaret pazarının Avrupa Birliği'nde (AB) geçen yıl 305 milyar avroyu geçtiğini, ABD'de bu rakamın 280 milyar avro olduğunu, Türkiye'de ise 30,6 milyar lira olarak hesaplandığını anlattı.