Türkiye’de Gerçekleştirilen En Büyük Kokain Yakalaması

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerinin Mersin Limanı’nda gerçekleştirdiği dev operasyonda, ülkemiz tarihinin en yüksek miktarlı kokain yakalamasına imza atıldı. Operasyon neticesinde yasa dışı yollardan ülkemize sokulmaya çalışılan 1 tonun üzerinde kokain ele geçirildi.

18 Haziran 2021

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce yürütülen narkotik suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında Ekvator’dan yüklenerek Türkiye’ye gelen ve muz taşıdığı beyan edilen şüpheli bir konteyner Genel Müdürlük ekiplerince takibe alındı.
 
Konteyneri taşıyan geminin Mersin Limanı’na yanaşmasının ardından Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü NARKOKİM ekipleri ile birlikte harekete geçildi. Şüpheli konteynerin gemiden tahliyesinin hemen ardından konteyner x-ray taramasına sevk edildi.
 
Taramada şüpheli yoğunluk tespit edildi ve devreye narkotik dedektör köpekler girdi. Dedektör köpeklerin de konteynerdeki yüke tepki vermesi üzerine detaylı aramaya geçildi ve konteynerde yüklü eşya içerisine gizlenmiş vaziyette tarihi bir uyuşturucu sevkiyatı yapıldığı belirlendi.
 
Tespit edilen yüklü miktardaki uyuşturucudan alınan numunenin uyuşturucu ve kimyasal madde test cihazı ile analizinde kokain olduğu anlaşıldı.
 
Gümrük Muhafaza ekiplerince yakalanan 1 ton 150 kilo kokain, bugüne kadar Türkiye’de tek seferde ele geçirilen en yüksek miktarlı kokain olarak kayıtlara geçti.

- Konteynerlerde 150 kilogram daha kokain bulundu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince, Ekvador'dan Mersin Limanı'na getirilen muz yüklü konteynerlerde 150 kilogram daha kokainin bulunmasıyla operasyonda ele geçirilen uyuşturucu miktarı 1 ton 300 kilograma yükseldi.

16 Haziran'da 1 ton 150 kilogram kokainin ele geçirildiği operasyonun ardından Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı NARKOKİM ekipleri, aynı sevkiyatla getirilen diğer muz yüklü konteynerleri de aradı.

Narkotik dedektör köpeklerin de kullanıldığı çalışmada konteynerdeki muz kolilerine gizlenmiş 150 kilogram daha kokain bulundu.

Operasyonun ikinci safhasında bulunan paketlerle ele geçirilen kokain miktarı 1 ton 300 kilograma çıktı.