Türkiye'den Filistin'e Zeytin Desteği

Türkiye, Uluslararası Zeytin Konseyi üyeliğine itiraz edilen Filistin'e destek oldu ve Konseyden Filistin'in üyeliğinin geciktirilmeden yapılmasını istedi.

10 Haziran 2013

 
Türkiye, Uluslararası Zeytin Konseyi üyeliğine itiraz edilen Filistin'e destek oldu ve Konseyden Filistin'in üyeliğinin geciktirilmeden yapılmasını istedi.
 
Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) toplantıları 27-30 Mayıs 2013 tarihleri arasında İspanya'da gerçekleştirildi.
Konsey toplantılarına gözlemci sıfatıyla katılan Filistin, Konseye üye olmak için 2012'nin Kasım ayında başvuru yaptı, ancak Avrupa Birliği, Filistin'in üyelik talebine "devlet olmadığı" gerekçesiyle karşı çıktı.

Türkiye'yi temsilen toplantıda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender, Daire Başkanı Mustafa Sepetçi'nin de aralarında bulunduğu Türk Delegasyonu, bunun üzerine Filistin'in üyeliğinin siyasi değil, teknik içerikli bir özellik taşıdığını ifade etti ve Filistin'in UNESCO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği gibi uluslararası örgütlere üye olduğunu hatırlattı. Türk Delegasyonu, bundan dolayı Filistin'in Konseye üyeliğinin geciktirilmeden kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Söz konusu gelişmeler doğrultusunda, Filistin'in üyeliği yeniden görüşülmek üzerine kasım ayındaki oturuma ertelendi.

Türkiye'ye ödül yolu açıldı
Konsey tarafından her yıl dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen "Mario Solinas Zeytinyağı Ödülleri"nde, özellikle Portekiz, İspanya ve İtalya gibi Batı Avrupa ülkelerine avantaj sağlayan ve sadece bu ülkelerin ödül almasına yol açan yarışma kriterleri, Türkiye tarafından sunulan değişiklik önergesi doğrultusunda değiştirildi. Ödül kategorilerine “orta meyvemsi zeytinyağları” adında yeni bir kategori eklendi ve Türkiye'nin zeytinyağlarının da ödül alarak tüm dünyaya tanıtılmasının da yolu açıldı.

Zeytin üreten ve tüketen paydaşları bir araya getirmek için kurulmuş, hükümetler arası bir organizasyon olan Konsey üyeleri arasında Arnavutluk, Cezayir, Arjantin, Avrupa Birliği, Hırvatistan, Mısır, İran, Irak, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Karadağ, Fas, Suriye, Tunus ve Türkiye buluyor.
 
HABERİN DETAYI İÇİN BİLGİ NOTUNA TIKLAYINIZ