Türkiye-Güney Kore Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması İmzalandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen Türkiye-Güney Kore Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması imza töreninde konuştu.

09 Haziran 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen Türkiye-Güney Kore Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması imza töreninde konuştu.
 
Yazıcı,
Güney Kore'yle imzalanan anlaşmanın, geçen sene başlatılan "Yetkilendirilmiş Yükümlü" uygulamasını uluslararası düzleme taşıyan ilk adım olduğunu söyledi.

Türk ve Kore halkları arasındaki ilişkilerin yıllar öncesine dayandığını dile getiren Bakan Yazıcı, iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin ekonomik anlamda çeşitlenerek artacağını kaydetti. 

İhracattaki "Yetkilendirilmiş Yükümlü" statüsünün, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip olan firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statü olduğunu aktaran Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının faydalarını şöyle sıraladı:
"Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasıyla eşya trafiğindeki bürokrasi azalmaktadır, uluslararası ticaret sevkiyatındaki gecikmelerden kaynaklanan mali yükler bertaraf edilmektedir. Tedarik zincirinin güven altına alınması, öngörülebilir bir dış ticaret ortamının elde edilmesi yolunda önemli bir adımdır. Bu uygulamayla güvenilir firmalar ödüllendirilmektedir. Gümrük denetimlerinin yüksek risk içeren eşyaya odaklanması sağlanmakta ve özel sektörün daha rekabetçi bir pozisyonda yer almasına imkan tanımaktadır."

İlk olarak 10 Ocak 2013'te öncelikli olarak ihracatta uygulamaya başlanan uygulama kapsamında bugüne kadar 14 firmaya Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsü verildiğini söyleyen Yazıcı, 10'a yakın firmanın da başvuru ve inceleme sürecinin devam ettiğini kaydetti.
 
- "Türkiye, Gümrük Şeffaflığı Endeksinde Tam Puan Alan 35 Ülkeden Biri"
OECD'ye göre dünya ticaretinde maliyetlerin yaklaşık yüzde 15'ini gümrük işlemlerinin oluşturduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, "Bu oranda yüzde 1'lik bir azalma, dünya ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katkı sağlamaktadır. Dünya Bankası'na göre, bir ülkede ihracat maliyetlerindeki yüzde 10'luk bir azalma, ülkenin toplam ihracatında yüzde 4,7'lik bir artış sağlamaktadır" bilgisini verdi.  

Gümrük idareleri ile özel sektör iş birliğinin ekonomide çarpan etkisi oluşturduğunu belirten Yazıcı, son yıllarda Türk gümrük kapıları ve gümrükleme süreçlerinde yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, şunları aktardı:
"Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Endeksi'nde 2010 ve 2012 yıllarında 62'nci sırada yer alan ülkemiz, 2014 yılında 46'ncı sıraya yükselmiştir. Türkiye, Gümrük Şeffaflığı Endeksinde ise tam puan alan 35 ülkeden biridir. Geçen yıl aralık ayında Endonezya'da Dünya Ticaret Örgütü'nün Bakanlar Kurulu toplantısında 'Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması' imzalandı. Anlaşma metninde yer alan tüm taahhütler, bizim gümrük idarelerimizde uygulamaya başladığımız ya da uygulamak üzere hazırlık yaptığımız çalışmalardır.
Müzakerelerde ülkemizdeki uygulamalarımızdan tecrübelerimizle anlaşma metnine pek çok konuda müdahil olduk. Yapılan araştırmalar, anlaşmanın onaylanması ve hayata geçirilmesi durumunda dünya ekonomisine katkılarının oldukça büyük olacağını göstermektedir. Orta vadede toplam küresel ihracat kazancı 2 trilyon doları aşacak, ihracat artışıyla 34 milyon yeni iş imkanı sağlanacak ve küresel Gayrisafi Hasıla 2 trilyon dolar civarında artacaktır. Bu hesaplamalara göre, Türkiye'nin 20 milyar doların üzerinde ihracat, 40 milyar dolara yakın Gayrisafi Yurt İçi Hasıla kazancı olacaktır."

 

- İthalatta Yeni Dönem
Bakan Yazıcı, ithalatta da yeni bir dönemin başladığını belirterek, Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsü kapsamında "İthalatta Yerinde Gümrükleme" ve "İzinli Alıcı" uygulamalarıyla, gümrük işlemlerini hızlandırdıklarını anlattı.

"İthalatta Yerinde Gümrükleme" ve "İzinli Alıcı" uygulamaları için geçen ay yürürlüğe giren "Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nin  getirdiği yeniliklere değinen Yazıcı, şöyle konuştu:
"İhracatta Yerinde Gümrükleme izninin kapsamı genişlemiştir. Bu sayede daha fazla ihracat eşyasının, iç gümrüğe uğramadan, ihracatçılarımızın tesislerinden doğrudan ihraç edilmesi mümkün hale gelmiştir.  İzinli Gönderici yetkisine sahip taşımacılarımız ile eşyası taşınabilecek ihracatçılarımızın kapsamı genişletilmiştir. Böylece daha fazla sayıda ihracatçımızın eşyası iç gümrüğe uğramadan izinli göndericinin tesislerinden doğrudan ihraç edilebilecektir. İthalatta Yerinde Gümrükleme izni hayata geçirilmiştir. İthalatta yerinde gümrükleme izni, sadece imalatçı yetkisine sahip olan firmalara tanınan bir kolaylıktır. Yeni Yönetmelikle, İzinli Alıcı yetkisi uygulamasını başlatıyoruz. İzinli Alıcı yetkisi ile birlikte, Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsüne sahip ya da A ve B grubu Onaylanmış Kişi statüsüne sahip firmaların ithalat eşyası iç gümrüğe götürülmeden, doğrudan izinli alıcı yetkisi sahibi taşıyıcının tesislerine gidebilecektir."
 
"Yetkilendirilmiş Firmalar Her İki Ülkede de Aynı Haklara Sahip Olacak"

Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının tüm faydalarından azami derecede istifade edebilmek için bu statünün diğer ülkelerde de tanınması gerektiğine dikkati çeken Yazıcı, Güney Kore'yle imzalanan anlaşmayı işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu statünün diğer ülkelerde de tanınması, gümrüklerden gümrüklere etkin bir iş birliği niteliğindeki Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları sayesinde olmaktadır. Bugün imzaladığımız anlaşma bu nedenle çok önemli. Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsündeki firmalarımız bugün Güney Kore'yle imzaladığımız anlaşma çerçevesinde her iki ülkede de aynı haklara sahip olacaklar. Yani biz onların "Yetkilendirilmiş Yükümlü" statüsündeki firmalarını tanıyacağız, onlar da bizim. Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsündeki bir firma Türkiye'de hangi haklara sahipse Güney Kore'de de aynı haklara sahip olacak. Anlaşma, Güney Kore ile olan ticari faaliyetlerimizi kolaylaştıracaktır."

Türkiye ve Güney Kore arasındaki dış ticaretin, 2002-2012 yılları arasında yaklaşık 6,5 kat arttığını belirten Yazıcı, "2002'de ülkelerimizin dış ticaret hacmi 955 milyon 248 milyon dolardı. 2013 yılında bu rakam 6 milyar 548 milyon dolara ulaşmıştır. 2014'ün ilk 5 ayında ise dış ticaretimiz 3 milyar doları geçmiş durumda. İnşallah bugün imzaladığımız anlaşma ile ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi daha da artacak ve çeşitlenecektir" diye konuştu.
 
- Anlaşmanın Yararları

 İmzalanan anlaşma sayesinde, yetkilendirilmiş yükümlü belgesi sahibi firmaların, anlaşmaya taraf ülkelerce güvenilir olarak kabul edileceğini anımsatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ülkelerle yapılacak ticarette daha az kontrole tabi olacaklar ve öncelikli kontrol gibi, taraf ülke tarafından sunulan kolaylıklardan faydalanacaklardır. Özel sektörümüzün artan rekabet kapasitesi ve uluslararası piyasadan daha etkin faydalanması ile ülkemizin refahına da dolaylı bir katkı sağlanmış olacaktır. Yetkilendirilmiş Yükümlü karşılıklı tanıma anlaşmaları, 2023'e giden süreçte ülkemizin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine yönelik birçok kazanım sağlayacaktır."
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, törende yaptığı konuşmada, bu anlaşma ile yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmaları uluslararası arenaya taşıdıklarını ve bu firmalara Türkiye'de tanınan hak ve yetkilerin diğer ülkelerde de geçerli olması için ilk adımı attıklarını ifade etti.

Ticaret erbabına gümrüklerde özel kolaylıklar tanıyan yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün kapsamlı yeniliklerle zenginleştirdiklerini anlatan Altunyaldız, iş ve ticaret dünyası için kuralların yeniden yazıldığını dile getirdi. 

Altunyaldız, "Bugün ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına büyük katkılar sağlayacak bir kilometre taşını daha başarmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz" dedi. 

Türkiye ve Güney Kore'nin de içinde bulunduğu G20 ülkelerinin dünya ekonomisinin yani toplam dünya Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 85'ini oluşturduğunu, bu ülkelerin aynı zamanda dünya toplam ticaretinin de yüzde 80'ni temsil ettiğinin bilgisini veren Altunyaldız, ticaret hacmi ve ekonomik büyüklük arasındaki bu paralelliğin ticaretin çok önemli bir zenginlik ve refah kaynağı olduğuna işaret ettiğini aktardı.

Ülkelerin ekonomik güçleri ve refah düzeylerinin onların küresel ticaretten aldıkları payla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Altunyaldız, Türkiye'nin dış ticarette yakaladığı büyük ivme sayesinde küresel ekonomiye daha fazla entegre olmanın ve böylece daha fazla zenginlik ve refaha ulaşmanın kapısını araladığını kaydetti.

 

 "Güney Kore İçin Bir Avrupa Ülkesiyle Olan İlk Karşılıklı Tanıma Anlaşması"
Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Baek Un-Chan, İstanbul'da Türkiye ile Güney Kore arasında ticari faaliyetleri artıracak olan bu imza töreninin gerçekleştirilmesinin büyük anlam taşıdığını söyledi.

Güney Kore ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin 1957 yılında diplomatik ilişkiler kurulmasından bu yana devam ettiğini anlatan Un-Chan, 2013 yılında iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girdiğini ve ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 30 artış gösterdiğini ifade etti.
 
 Anlaşmayı Müsteşar Altunyaldız İmzaladı

Konuşmalarının ardından Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Baek Un-Chan tarafından imzalandı. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı daha sonra Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsüne geçmeye hak kazanan 14 Türk firmasına sertifikalarını verdi.