Türkiye-İran Gümrük Başkanları 2. Toplantısı Konya'da Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız Konya'da yapılan Türkiye-İran Gümrük İdaresi Başkanları 2. Toplantısı'nda, ''Geçtiğimiz günlerde yap-işlet-devret modeli ile Kapıköy-Razi ve Esendere-Sero kapılarının Türkiye tarafından yenilenmesi için protokol imzaladık. Bu yıl içerisinde temel atarak, en geç önümüzdeki yılın ilk yarısında hizmete açma amacındayız'' dedi.

21 Mayıs 2012
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız Konya'da yapılan Türkiye-İran Gümrük İdaresi Başkanları 2. Toplantısı'nda, ''Geçtiğimiz günlerde yap-işlet-devret modeli ile Kapıköy-Razi ve Esendere-Sero kapılarının Türkiye tarafından yenilenmesi için protokol imzaladık. Bu yıl içerisinde temel atarak, en geç önümüzdeki yılın ilk yarısında hizmete açma amacındayız'' dedi.

Bu ülkelerle yazışmaların ayları, bazen yılları aldığını dile getiren Altunyaldız, ''Ticaretin ve ilişkilerin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, zaman kaybetmenin doğru olmadığı kanaatiyle her ülkeyle 6 ayda bir toplantı yapma kararı aldık. Bu kararlar neticesinde İran'la ikinci toplantımızı yapıyoruz. Gürbulak-Bazargan Gümrük Kapısı'nın günün her saatinde kullanımını sağlamak amacıyla çalışma kararı aldık. Çalışmalar neticesinde nöbet değişim saatleri ve mesai saat farkılıklarını ortadan kaldırdık'' diye konuştu.
Gürbulak Kapısı'nda yolcu giriş çıkış yoğunluğu yaşanması nedeniyle ilave yatırım kararı aldıklarını ve son aşamaya gelindiğini belirten Altunyaldız, ''Gümrük giriş ve çıkışlarındaki yapılanmayla havaalanlarındaki standartlarda hizmet verme noktasına gelindi'' dedi.
Artan ticaret hacmine paralel olarak bölgenin potansiyelini ticarete dönüştürme adına Esendere-Sero, Van Kapıköy-Razi sınır kapılarının daha etkin ve verimli kullanılması için mevcut tesislerin yenilenmesi çalışmalarının olduğunu vurgulayanAltunyaldız, şunları ifade etti: ''Kapıköy Sınır Kapısı, yolcu trafiğine ve küçük araç trafiğine açılmış, bir anlamda ticarete imkan sağlayan noktaya getirilmişti. Geçtiğimiz günlerde yap-işlet-devret modeli kapsamında Kapıköy-Razi ve Esendere-Sero kapılarının Türkiye tarafından yenilenmesi için protokol imzaladık. Bu yıl içerisinde temel atarak, en geç önümüzdeki yılın ilk yarısında hizmete açma amacındayız.''
Özellikle petrol ve ürünleri ithalatı çerçevesinden bakıldığında İran'dan yapılan ithalatın, ihracatın çok üzerinde olduğunu aktaran Altunyaldız, ''2011 rakamlarıyla ithalat 12,5, ihracat 3,5 milyar dolar civarında. Özelikle bu yılın ilk üç ayına baktığımız zaman ithalat ve ihracatta yüzde 30'lar civarında artışlar gözlenmektedir'' dedi.
Altunyaldız, Konya'nın ihracat yaptığı ülkeler arasında İran'ın, Irak ve İtalya'dan sonra 3. sırada olduğunu ifade etti.
-Ticaret hacmi hedefi 30 milyar dolar-
İran İslam Cumhuriyeti Gümrük Başkanı Abbas Mimar Nejad da iki ülke arasındaki kurumların daha çok çalışması gerektiğini söyledi. Nejad, ''İki ülkenin siyasi makamları, ticaret hacminin 30 milyar dolar olmasını hedef olarak göstermişlerdir. Bu hedefe ulaşmak için iki kurum olarak işlemleri kolaylaştırmamız gerekiyor. Hızlılık ve kontrollerin daha iyi yapılması, eksikliklerin giderilmesi sağlanmalıdır'' diye konuştu.
Bu iki konuda yapılan kolaylaştırmaların, masrafları azaltacağı ve işlerin hızlanmasını sağlayacağı inancında olduklarını vurgulayan Nejad, şunları kaydetti: ''İki ülke arasında ticaret hacmimiz 17 milyar dolar... Yapılan programa göre önümüzdeki 3 yıl içerisinde 30 milyar dolara ulaşmayı hedeflemekteyiz. Türkiye, ithalat yaptığımız ülkeler arasında 5. sırada, ihracat yaptığımız ülkeler arasında ise 7. sırada yer almaktadır. Biz Esendere-Sero, Kapıköy-Razi ve Gürbulak-Bazargan sınır kapılarında teçhizatlarımızı yeniliyoruz. Daha önce bir anlaşma imzalamıştık. Tekrar bu bölgedeki sorunların giderilmesi için çalışmalara başladık. Gürbulak-Bazargan sınır kapısına ilave olarak Esendese-Sero, Kapıköy-Razi sınır kapılarından da yaralanmak için çalışmaktayız. Esendere-Sero, Türkiye tarafından yenileştirilmeli, Kapıköy-Razi sınır kapısı da İran tarafından yenileştirilmelidir. İnşallah geri kalan diğer problemleri de bugünkü toplantıda ortadan kaldırmaya çalışacağız.''