Türkiye-Katar Yüksek Stratejik ikinci toplantısı yapıldı

Türkiye ile Katar arasındaki mutabakat zaptı, eylem planları ve ortak bildiri imzalandı.

22 Aralık 2016
Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite İkinci Toplantısı Trabzon’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Tani’nin katılımlarıyla gerçekleşti. Toplantının ardından Türkiye ile Katar arasındaki mutabakat zaptı, eylem planları ve ortak bildiri imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Tani’nin katılımlarıyla Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite İkinci Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından anlaşmaların imza törenine geçildi. İki ülke arasında eğitim, sağlık, maliye, bilgi, gençlik, spor, kültür, gümrük ve tarım alanlarında mutabakat zaptı, anlaşma, eylem planları ve ortak bildiri imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasında Savunma Sanayi İşbirliği Mutabakat Zaptı da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Khalid bin Mohammed Al-Attiyah tarafından imzalandı.

​Bahse konu anlaşma ile birlikte, güvenli ve hızlı bilgi paylaşımını kolaylaştırmaya yönelik olarak Gümrük İdareleri arasında iletişim kanallarının tesis edilmesi ve bu kanalların açık tutulması; Gümrük İdareleri arasında etkin bir koordinasyon imkânının yaratılması ve kolaylaştırılması sağlanacaktır. Ayrıca, söz konusu Anlaşma ile birlikte Gümrük İdarelerinin, gümrük suçlarının önlenmesi, soruşturulması ve bu suçlarla mücadele edilmesi hususlarında bu Anlaşmanın hükümlerine uygun olarak birbirlerine yardım sağlaması hususlarında işbirliği gündeme gelecektir.