Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, Tunus’ta Temaslarda Bulundu

Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanlığını üstlenen Türkiye, yıl sonundan önce taslak bir anlaşma metni oluşturulması amacıyla insiyatif üstlenerek üye ülkeler nezdinde ikili görüşmeler başlattı.

25 Ağustos 2014

Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanlığını üstlenen Türkiye, yıl sonundan önce taslak bir anlaşma metni oluşturulması amacıyla insiyatif üstlenerek üye ülkeler nezdinde ikili görüşmeler başlattı.

Bu kapsamda Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, ilk ziyareti Avrupa Birliği’nden sonra en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi olan Tunus’a gerçekleştirdi.
 
Akkoç, Tunus Ulusal Yağ Ofisi Ziyaret etti
Akkoç, Tunus Ulusal Yağ Ofisi’nde Uluslararası Zeytin Konseyi Tunus Delegasyon başkanlığı ve Tunus Ulusal Yağ Ofisi Genel Müdürü M. Mohamed Ben Mohamed ve beraberindeki heyetle görüştü.

Görüşmede konuşan UZK Başkanı Akkoç, kardeş ülke Tunus’un görüş ve önerilerinin önemli olduğunu, kendi başkanlığı döneminde adil, objektif ve herhangi bir ülkenin baskın hâkimiyeti olmadan işleyecek bir uluslararası örgüt için çaba ve diplomatik girişimlerinin devam edeceğini ifade etti.

Ayrıca, görüşmede Çalışma toplantısı kapsamında yeni anlaşmanın önemli noktaları üzerinde müzakerelerde bulunuldu.
 
Akkoç, Tunus Tarım Bakanını Ziyaret etti
Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, Tunus Tarım Bakanı Lassaad Lachaal’ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan UZK Başkanı Akkoç, Tunus’ta kendilerini ülkelerinde gibi hissettiklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda hızlı bir şekilde artarak 1,3 milyar Dolar tutara ulaştığını belirten Akkoç, Uluslararası Zeytin Konseyi bünyesinde Tunus ile Türkiye’nin çıkarlarının ortak olduğu ve bu kapsamda ortak çalışmaların artırılmasının yararlı olacağını vurguladı.

Akkoç, Türk Hükümeti’nin Tunus’a önemli tutarda hibe yardımı yaptığını ve yeni yapılacak destekler kapsamında Tunus zeytin üreticisi çiftçiler için makine ve ekipman desteğinin sağlanabileceğini kaydetti.

Ayrıca, zeytin ve zeytinyağı sektörlerinin kendi aralarında işbirliği sağlamasının yararlı ve önemli olduğunu ifade etti.

Tunus Tarım Bakanı Lassaad Lachaal ise yapılan ziyaretten memnuniyet duyduğunu, kendileri için zeytin üretiminin önemli olduğunu ve zeytinyağının ihracatlarında önemli bir kalem olduğunu belirtti.

Daha sonra Akkoç, Tunus gümrük idaresi başkanı Kemal Bin Nasır’ı ziyaret etti.