Vietnamlı Dışişleri Bakan Yardımcısı Metin’i Ziyaret Etti

Türkiye-Vietnam Dışişleri Bakanlıkları arasında gerçekleştirilecek siyasi istişareler kapsamında ülkemizde bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nguyen Phuong Nga, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’i makamında ziyaret etti.

16 Nisan 2013



Türkiye-Vietnam Dışişleri Bakanlıkları arasında gerçekleştirilecek siyasi istişareler kapsamında ülkemizde bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nguyen Phuong Nga, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’i makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Bakan Yardımcısı Fatih Metin, ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1978 yılından bu yana, başta ekonomi ve ticaret olmak üzere her alanda gelişme kaydettiğini belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010 yılında 850 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2012 yılında 1.3 milyar dolar ile tarafların ortak hedef olarak belirlediği 1 milyar doları aşmıştır. Bakanlığımızın kuruluş gayesi ve temel vizyonu doğrultusunda, ülkelerimiz ve gümrük idarelerimiz arasındaki ilişkilerin ileri seviyelere taşınmasına büyük önem veriyoruz. Bu amaçla her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu bağlamda, 2011 yılının sonunda Vietnam Gümrük İdaresi’ne iletilen Gümrük Alanında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın imzalanması,  gümrük idarelerimiz arasındaki ilişkilere büyük katkı sağlamıştır.” diye konuştu.
İş adamlarımızın Vietnam’da yatırım yapması için gerekli çabayı göstereceklerini belirten Metin, Vietnam Gümrük İdaresi için başta eğitim olmak üzere her türlü teknik yardım için de hazır oldukları sözünü verdi.

Vietnam Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuyen Phuong Nga ise, ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin 35. Yılı kapsamında Türkiye’de bulunduklarını söyleyerek, “Bu vesile ile dünya çapında önemli bir ekonomik güç haline gelen ülkenizde bulunmaktan ve Bakanlığınızı ziyaret etmekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim.” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminde yeni hedefin 2 Milyar Dolar olduğunu belirten Nguyen Phuong Nga,”Bu hedefe ulaşmak için Türkiye’de bulunan ticaret odalarını ve Türk işadamlarını pazar araştırması ve yatırım amacıyla Vietnam’a davet ettik.” şeklinde konuştu.
Vietnam’ın Türkiye’ye yaptığı ithalatta çeşitli kolaylıklar sağlanması ve devlet desteği almayan çeşitli ürün listeleri için uygulanan anti-damping önemlerinin kaldırılması talebinde bulunan konuk Bakan Yhardımcısı, Bakan Yardımcısı Fatih Metin’i Vietnam’da gerçekleştirilecek Ekonomi Forumu’na da davet etti.
Nga, Fatih Metin’e şahsı ve heyeti için göstermiş olduğu ilgi ve yardım önerileri için teşekkürlerini ifade etti.