Yasa Dışı Ticari Sevkiyatların Tümüne Sıfır Tolerans

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Yemen Maliye Bakanı Sakr el-Vacih, iki ülke arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması imzaladı.

14 Mayıs 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Yemen Maliye Bakanı Sakr el-Vacih, iki ülke arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması imzaladı.
Yazıcı, başkent Sana'daki Gümrük İdaresi Başkanlığı'nda düzenlenen töreninin ardından yaptığı konuşmada, "Gümrük idarelerinin görevi, yapılan karşılıklı ticari faaliyetlerde her türlü yasa dışı sevkiyatı önlemektir. Biz bu anlaşmayla güven ortamını sağlamlaştırarak, ticari faaliyetlerin artış göstermesine zemin hazırlamış olduk" dedi.

Türkiye ve Yemen kamuoyunda sıkça gündeme gelen "Türk yapımı silahların sevkiyatı" iddialarına da değinen Yazıcı, bugüne kadar vuku bulan söz konusu sevkıyatların tamamen beyanat eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Yazıcı, "Söz konusu yasa dışı sevkıyatlar, aslında ticaretinde sıkıntı olmayan materyalleri, başka ürünlerin arasına gizlemek suretiyle beyan edilmeden yapılmasından kaynaklanmaktadır" ifadesini kullandı.

Bugüne kadar vuku bulan söz konusu sevkiyatlarla ilgili gerekli incelemelerin ve soruşturmaların başlatıldığına dikkati çeken Yazıcı, imzalanan Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması'yla ticaret hacmini arttıracağına işaret etti.
Yazıcı"Bugün hükümetimiz ve sorumluluk sahibi ihracatçı kurum ve kuruluşlarımız adına şunu söyleyebilirim ki yasa dışı ve uluslararası kurallar dışına çıkan bir sevkiyat veya sevkiyatı gizleme adına bir eylem içinde olmamız söz konusu değildir. Yasa dışı ticari sevkiyatların tümüne sıfır tolerans göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, anlaşmanın her iki ülke halkı ve hükümetleri için hayırlı olmasını diledi.
Yemen Maliye Bakanı el-Vacih ise Yazıcı'nın ve Türk heyetinin Yemen'e gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin tecrübesi, Yemen gümrüklerine de yansıyacaktır" ifadesini kullandı.

İmza töreni öncesinde Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile Yemen Gümrük İdaresi Başkanı Muhammed Mansour Zemam Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşmasına paraf attılar.