Yazıcı: 2002-2013 Yılları Arasında 1 Milyar 760 Milyon 800 Bin Lira Değerinde Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de ve diğer ülkelerin gümrük idarelerinde bulunan dedektör köpeklerin yararlarının sadece yakalamalarla ölçülmeyeceğini, bunların mevcudiyetlerinin bile caydırıcılık bakımından kaçakçılığın önlenmesinde büyük rol oynadığını ifade etti.

12 Mart 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de ve diğer ülkelerin gümrük idarelerinde bulunan dedektör köpeklerin yararlarının sadece yakalamalarla ölçülmeyeceğini, bunların mevcudiyetlerinin bile caydırıcılık bakımından kaçakçılığın önlenmesinde büyük rol oynadığını ifade etti. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda 60 dedektör köpek ve köpek idarecisinin bulunduğunu belirten Yazıcı, narkotik dedektör köpeklerin bugüne kadar ortaya çıkarılan 409 kaçakçılık olayında yaklaşık 18,5 ton doğal uyuşturucu, 10 milyon adet sentetik uyuşturucu ve 30 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal maddenin ele geçirilmesine katkı sağladığını söyledi.

Bakan Yazıcı, 2002-2013 yılları arasında, müşterek operasyonlar dahil olmak üzere, 1 milyar 760 milyon 800 bin lira değerinde uyuşturucu madde yakalandığını kaydetti.

Yazıcı, 2002-2013 yılları arasına kaçak eşya yakalamaları kapsamında; 36 milyon 483 bin 119 paket sigara, 485 bin 842 kilogram tütün, 4 milyon 296 bin 698 kilogram çay  yakalandığını, bunların toplam değerinin yaklaşık 212 milyon lira olduğunu ve yapılan yakalamaları bin 216'sında çay-tütün dedektör köpek kullanıldığını ifade etti.

2002-2013 arasında tamamına yakını hibe yoluyla bakanlığa kazandırılan 81 dedektör köpek ile bu köpeklerin idarecilerinin eğitildiğini, idarecilerden 60'ının görevini sürdürdüğüne işaret eden Yazıcı, aradaki farkın,  dedektör köpeklerin ölüm, yaşlılık ve sağlık sorunları nedeniyle dedektör köpek özelliğini kaybetmesinden kaynaklandığını belirtti.

Yakalaması bulunmayan dedektör köpek bulunmadığını belirten Hayati Yazıcı,Dedektör köpeklerin varlık sebebi, sadece kontrollerdeki etkinliği sağlamada kullanılan araç olması değil, aynı zamanda kaçakçılar açısından bir caydırıcılık unsuru teşkil etmesidir” dedi.

Yazıcı, bakanlık envanterine kayıtlı bir dedektör köpeğin bütçeye yıllık maliyetinin yaklaşık 3 bin 500 lira olduğunu; bunun  2 bin 700 lirasının gıda, 500 lirasının sağlık ve 300 lirasının eğitim masraflarından oluştuğunu ifade etti.
 
Köpek Eğitim Merkezi Bu Yıl Faaliyete Geçecek
Dedektör köpek ve idarecilerin kaçakçılıkla mücadelede daha etkin kullanımı için her yıl idarecilere ve köpeklerine adaptasyon eğitimi ve günlük antrenman programı verildiğini, görev yerlerinde sınavlar uygulandığını, ihtiyaç duyulan diğer eğitimlerin verildiğini belirten Yazıcı, şunları kaydetti: 

"Bu yıl içinde faaliyete geçecek olan Köpek Eğitim Merkezi Projesi'nin tamamlanması ve faaliyete geçmesiyle eğitim ve veterinerlik hizmet kapasitesinin arttırılması ve aynı zamanda yavru köpek yetiştirilerek köpek alım maliyetinin en aza indirilmesi mümkün olacaktır. Merkezin faaliyete geçmesiyle birlikte dedektör köpek ve idareci sayısının artırılmasının yanı sıra riskli görülen gümrüklü sahalarda bunların görevlendirilmesine, adaptasyon eğitimleri verilmesine  ve yavru köpek yetiştirilmesine başlanacaktır. 

Ülkemizde ve diğer ülkelerin gümrük idarelerinde bulunan dedektör köpeklerin yararlarının sadece yakalamalarla ölçülmeyeceği, bunların mevcudiyetlerinin bile caydırıcılık unsuru bakımından kaçakçılığın önlenmesinde büyük rol oynadığı gözardı edilmeyecek bir gerçektir. Bunun bilincinde olan bakanlığımız tarafından dedektör köpeklerin eğitimi ve yetiştirilmesi çalışmalarına devam edilecektir."