Yazıcı, Azerbaycan'da Düzenlenen İpekyolu 6. Forumu'nda Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Azerbaycan'ın Gebele kentinde düzenlenen İpekyolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolü konulu İpekyolu 6. Forumu forumunda konuştu. Yazıcı, İpekyolu güzergahında olan ülkeler arasında bugüne kadar birlikte gerçekleştirilen projeler ve yapılması gereken işlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

14 Kasım 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Azerbaycan'ın Gebele kentinde düzenlenen  İpekyolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolü konulu İpekyolu 6. Forumu forumunda konuştu. Yazıcı, İpekyolu güzergahında olan ülkeler arasında bugüne kadar birlikte gerçekleştirilen projeler ve yapılması gereken işlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Forum projesinin 2008'de Antalya'da gerçekleştirilen ilk toplantıyla başladığını ve aradan geçen 5 yılda epey yol alındığını belirten Yazıcı, bu coğrafyada ticaretin kolaylaştırılması bakımından İpek Yolu Forumu'nun kapsamlı bir girişim haline geldiğini vurgulayarak, " 2012 yılında İpekyolu güzergahı üzerinde bulunan 19 ülkeye toplam ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 33 artış kaydetmiştir" diye konuştu.

Konuşmasında tarihi İpek Yolu'nun öneminden bahseden Yazıcı, bu güzergahın bölge ülkeleri için tarihi simge olduğunu ve dünyanın en uzun ve en eski uluslararası ticaret yollarından biri olan bu yolun, tarih boyunca geçtiği bölgeleri iktisadi açıdan kalkındırdığına dikkati çekti.

İpek Yolu'nun Doğu-Batı kültür ve medeniyeti için bir köprü ve buluşma vesilesi olduğunu söyleyen Yazıcı, bu yolun "okyanusun bir yakasında olan Çin’den diğer okyanuslara Akdeniz’e, Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyanın ekonomik atardamarı olduğunu" ifade etti.

Ekonomik ve kültürel nedenlerin tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan ülkelerin potansiyellerini daha iyi değerlendirerek ortak projeler geliştirmesinin gerektirdiğini ifade eden Yazıcı, forumun daha önceki toplantılarında oluşturulan "İpek Yolu Girişimi" ve "Kervansaray" projelerinin bu nedenle tesis edildiğini belirtti.

"Gümrüklerde bekleme süreleri azaltılmalı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, yeni bir dönüşümün eşiğinde olduklarını ve Tarihi İpek Yolu'nu yeniden hayata geçirdiklerini, bunu da geniş tren ağları, ulaşım hatları, gümrük kapıları, enerji koridorları, doğalgaz boru hatlarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

İpekyolu güzergahındaki ülkelerin dış ticaret hacimlerinin dünya ekonomisinde önemli yeri olduğuna dikkati çeken Yazıcı, bu hacimlerin giderek arttığını ve yapılacak projelerle bu artışı kalıcı hale getirmek arzusunda olduklarını kaydetti.

Ülkeler arasındaki işbirliğinin daha geliştirilmesi gerektiğine ve gümrük geçişlerinde yaşanan gecikmelere de değinen Hayati Yazıcı, sınırda bir günlük beklemenin ürünlere binde 5 gümrük vergisine eşit maliyet getirdiğini, 4 günlük beklemenin ise gümrük vergilerine eşit maliyet getirdiğine dikkati çekerek, gümrüklerde bekleme sürelerinin azaltılması gerektiğini belirtti. 

Azerbaycan'da düzenlenen foruma Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Çin, Gürcistan, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Sırbistan ve Özbekistan'ın yanısıra, Asya Gelişim Bankası, Dünya Gümrük Örgütü, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Türk Konseyi gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı.

Azerbaycan'ın Gebele kentinde 2 gün sürecek forumun ilk oturumunun ardından katılımcılar aile fotoğrafı çekildi.