Yazıcı: "Belarus İle Kurulması Planlanan Gümrük İdareleri Arasındaki İlişki Daha Hızlı Olmalı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, makamında Belarus Gümrük İdaresi heyetini kabul etti.

21 Ağustos 2014


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, makamında Belarus Gümrük İdaresi heyetini kabul etti.

Rusya ile Türkiye arasında yapılan ihracatın yüzde 40'ının Belarus üzerinden gerçekleştiğini bildiren Yazıcı, "Dünyada yaşanan gelişmeler dikkate alındığında, gerek bilgi paylaşımı, gerek kaçağın ve kaçakçılığın her türüyle mücadele anlamında birbirine güvenen iki ülkeyiz. Basitleştirilmiş gümrük hattı uygulamasıyla ihtiyaca hitap eden, maslahata uygun yol uygulamaya geçirilerek, ilişkiler daha ileri seviyeye taşınacak" diye konuştu.

Birçok ülkeyle yetkilendirilmiş yükümlü, yerinde gümrükleme ve izinli gönderici uygulamalarının sürdüğünü, Belarus ile de bu uygulamaların yürütülebileceğini söyleyen Yazıcı, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin de değerlendirilerek, Belarus ile kurulması planlanan gümrük idareleri arası ilişkinin daha hızlı olması gerektiğine dikkat çekti.

Yazıcı, basitleştirilmiş gümrük hattı uygulaması yoluyla edinilen tecrübelerden, Belarus gümrük heyetinin de faydalanmasının kendileri açısından daha yararlı olacağını işaret etti.

Son dönemde dünyada yaşanan siyasi ve askeri olayların da etkisiyle Rusya-AB-ABD arasındaki ilişkilere de değinen Yazıcı, yaşanan gelişmelerin ülkeler arası ticareti  büyük oranda etkilediğini ifade etti.

Yazıcı, Rusya'nın sebze-meyve ithalatında AB ülkeleri ile ABD'ye sınırlama getirdiğini; dolayısıyla Türkiye'den Rusya coğrafyasına bu eşyaların ihracının artmasının beklendiğini dile getirdi.

Belarus Gümrük Komitesi Başkanı Aleksandr Shpılevsky de, iki ülke arasındaki gümrük ilişkilerinin daha ileri düzeye taşınması için devam eden çalışmalara hız verileceğini söyledi.

Ziyarette , Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da hazır bulundu.