Yazıcı, Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu artırmasıyla ilgili,''Ülkenin ekonomik performansını dikkate aldığımızda, geç kalınmıştır'' dedi.

28 Mart 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu artırmasıyla ilgili,''Ülkenin ekonomik performansını dikkate aldığımızda, geç kalınmıştır'' dedi.
Yazıcı, 16. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu artırmasıyla ilgili sorusu üzerine Yazıcı''Dünyadaki ekonomik krizle birlikte Türkiye'de olup bitenleri değerlendirdiğimizde, ülkenin ekonomik performansını dikkate aldığımızda elbette ki Türkiye ile ilgili değerlendirmenin notu, bakan arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, geç kalınmıştır'' diye konuştu.
Not artırımının geç kalmasına karşın değerlendirmeyi yapan kuruluşlara ''Niye vaktinde görmedin-'' denilemeyeceğini dile getiren Yazıcı, ''Doğru bir değerlendirme yapılmıştır. Türkiye daha fazlasını da hak etmiştir'' dedi. 

-Kuzey Irak'la sınır kapısı görüşmeleri- 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin yakın zamanda gerçekleşen Türkiye ziyareti sırasında Irak ile Türkiye arasında bir sınır kapısının açılması konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerineYazıcı, Barzani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüştüğünü, bu görüşmede kendisinin bulunmadığını söyledi. 
Irak'la gümrük kapılarının işlevinin artırılması ve bu anlamda Habur Gümrük Kapısı'nda Habur Çayı üzerindeki iki köprüye ek olarak bir köprü daha yapılması konusunda iki yıldır görüşmelerin sürdüğünü belirten Yazıcı, birkaç yıldan bu yana çalışması devam eden Hakkari'deki Üzümlü ile Derecik, Şırnak'ta da Gülyazı Gümrük Kapıları'nın açılması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı'nın yayımlandığını hatırlattı. 
Söz konusu üç kapının bilinen anlamda bir gümrük kapısı işlevi görmelerinin mümkün olmadığını anlatan Yazıcı,''Gümrük kapısından kastımız, bu noktalarda sınır ticareti merkezleri oluşturmak. Müzakerelerimiz devam ediyor'' ifadesini kullandı. 

-Çözüm süreci- 

Dün bir gazetede yer alan ''Oslo sürecinde soruşturma açılması yanlıştı. Şimdi de böyle bir soruşturma açılırsa çılgınlık olur'' sözlerinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, söylediklerinin gayet açık olduğunu bunun ötesinde bir şey söylemeyeceğini dile getirdi. 
Birçok konunun tartışmaya muhtaç olduğunu, bazılarının ise üzerine çok konuşmanın sıkıntı yaratacağını kaydedenYazıcı, şunları söyledi: 
''Söyleyeceklerimi söyledim, orada kaldı. Efradını cami ağyarını mani (İçermesi gereken her şeyi içeren, dışında bırakması gereken her şeyi de dışında bırakan). Hukuk düzen kurar, düzeni korur. Bütün bu çabalar, Türkiye'nin dirlik ve düzenini sağlamak, kamu güvenliğini tesis etmek, bunların temelinde de bireyin yaşama hakkını güvence altına almak. Bütün haklar onun üzerine bina edilir. İnsanın yaşama hakkı varsa, diğer haklarının bir anlamı olur. Bu hedefe yönelik çalışmaları bir suç olarak nitelemek, hukuka uygun değil.'' 
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'in ''Akil adamları dayattıkları'' görüşünün anımsatılması üzerine Yazıcı, bir milletvekilinin değerlendirmeleri üzerine değerlendirme yapmasının şık olmayacağını dile getirdi. 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in çözüm sürecinin neden başladığına ilişkin bugün bir gazetede demecinin yer aldığı belirtilerek, Şahin'in ''Doğu ve Güneydoğu illerindeki vatandaşların devlete olan aidiyet duygularının azalmaya başladığına ilişkin'' sözlerinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, kendisinin böyle derinlemesine bir gözlemi olmadığını, gittiği yerlerde vatandaşların bu konuda duyarlı olduğunu gördüğünü kaydetti. 
Vatandaşların terörü sonlandırmak açısından sürece katkı verdiklerini ifade eden Yazıcı, ''Bu kolektif akıl bu süreci hayırlı bir şekilde sonlandırmamız açısından son derece önemli'' diye konuştu.  Yazıcı, Tüketici Hakları Derneği'nden bir kişinin bankaların aldıkları faiz dışı gelirlere ilişkin sorusu üzerine ''Ben gazeteciyi anlarım. Siz gazeteci değilsiniz. Siz içeride soracaksınız o soruyu'' yanıtını verdi.