Yazıcı, Gaziantep’te 17. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı’nın Açılışını Yaptı

Yazıcı, Gaziantep’te 17. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı’nın (GAPSHOES) açılışını yaptı.

04 Temmuz 2013


Yazıcı, Gaziantep’te 17. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı’nın (GAPSHOES) açılışını yaptı. Açılışta konuşan Yazıcıkayıt dışı ekonomiyle mücadelenin önemli olduğunu belirterek, "Hükümetimizin çalışmaları arasında en fazla yoğunlaştığımız konuların arasında kayıt dışıyla mücadele var. Siz kayıt dışı ile mücadelede başarıya ulaştıramazsanız kayıtlı olanların yükü giderek artar" dedi. 

Yazıcı, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Gaziantep'ten 16 şirketin yer aldığını anımsattı. 

İkinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasında kentin 23 firmasının bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı"Türkiye'nin ihracatıyla ilgili bir değerlendirme yaptığımızda ihracatta ilk 1000 firma içerisinde Gaziantepli 64 şirketi görüyoruz. Bunlar gerçekten gurur verici, başarı örnekleri. Türkiye'de çok nadir görülen fuarlardan birinin açılışını yapıyoruz. Ayakkabı İstanbul, İzmir, Konya ve Gaziantep'te yoğun olarak üretiliyor" diye konuştu.

Yazıcı, kayıt dışıyla mücadeleye de değinerek, "Hükümetimizin çalışmaları arasında en fazla yoğunlaştığımız konuların arasında kayıt dışıyla mücadele var. Siz kayıt dışı ile mücadeleyi başarıya ulaştıramazsanız, kayıtlı olanların yükü giderek artar. Kayıt dışılığı ne kadar minimize ederseniz kayıtlı olarak yük taşıyanların yükü de o oranda azalır'' ifadelerini kullandı.

Herkesin ürettiğini, yaptığı ticaretle bağlantılı olarak kamunun hakkı olan vergilerini ödemekle mükellef olduğunu dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bu adil davranmanın, adaletli yönetiminde bir gereği. Bu çerçevede biz gerçekten çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz. (Suriyelilerin kayıt dışı olarak iş yeri açmasıyla ilgili) Ben valime, milletvekilime sordum çok yaygın bir durum olmadığı söylendi ama burada bulunanlar gerçekten kayıt dışı ticari faaliyet içine girmiş, vergi ödemeksizin ticari faaliyetlerini sürdürüyorsa, buna hiç kimse seyirci kalamaz. Burada işletme kurmaları lazım. Yabancıların Türkiye'de Türk Ticaret Kanununa göre işletme, şirket kurmaları mümkün. Ya bu çerçevede yürürler, kazandıklarıyla bağlantılı vergi mükellefiyetlerini yerine getirirler, aksi takdirde kayıt dışılığı arttırmış oluruz, haksız rekabete zemin hazırlamış oluruz. Elbette ki bu konuda gerekli hassasiyeti arkadaşlarım gösterecek." 

 - "En az 10 marka"-

Yazıcı, hükümet olarak Türkiye’nin geleceğiyle alakalı muazzam hedeflerinin olduğuna işaret ederek, Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümünde 500 milyar dolarlık ihracat yapan, kişi başına geliri 25 bin dolara ulaşmış, en az 10 marka oluşturmuş bir Türkiye hedeflediklerini söyledi. Bunu da Türk müteşebbisi, sanayicisi ve tüccarıyla gerçekleştireceklerini  dile getiren Yazıcı, "Hükümet olarak görevimiz hedef koymak, Türkiye’yi o hedefe taşıyacak olan ekonomik hayatın aktörlerinin önündeki engelleri kaldırmak" dedi.

Ayakkabı üreticilerinin 2014 yılında ayakkabı ithalatında koruma önlemi uygulamasının son bulmasından duyduğu endişeye değinen Yazıcı, şöyle devam etti:

"Elbette ki bu süreçleri yakından değerlendiririz. Uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerimiz bizim ahdimiz. Onları yok sayarak farklı davranamayız ama her ülke kendi üreticisini, sanayicisini, esnafını ticaret performansını gözetmek suretiyle gerekli önlemleri sıkıntıya yol açmadan alır. Bu anlamda ihtisas gümrüğü bir çözümse bunu değerlendirelim. Onu da gerçekleştiririz."

-Mısır’daki olayları derğerlendirdi-

Yazıcı, Mısır'daki olayların kendilerini üzdüğünü ifade ederek, yaşananlara ilişkin şöyle konuştu:

"Dünya demokrasi tarihinin hicap duyduğu bir gün. Mısır'da, ilk defa halk, egemenlik hakkını kullanarak Cumhurbaşkanını seçmişken, bu dün sonlandı. Üzüntü verici olan şu; bu çağda bu zamanda insan haklarına, demokrasiyle alakalı duyarlılığın bu denli yaygın olduğu bir zamanda... Zaman zaman insan hakları ve demokrasiye vurgu yapan Avrupalı dostlarımızın ve benzerlerinin duyarsız tutumları ayrıca üzüntü verici. Ümit ediyoruz ki Mısır bu süreci aşar."

Konuşmaların ardından, ayakkabı ve terlik sektöründe TSE belgesi almaya hak kazanan 14 firmaya belgeleri takdim edildi. Daha sonra Bakan Hayati Yazıcı ve beraberindekiler, açılış kurdelesini keserek, fuarı gezdiler. Açılışın ardından, TSE ve GSO arasında işbirliği protokolü Konukoğlu ile Şentürk tarafından imzalandı. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 7 Temmuz'a kadar açık kalacak GAPSHOES Fuarı'na Gaziantep'in yanı sıra Kayseri, İzmir, Hatay, Konya, İstanbul, Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Şanlıurfa ve Suriye'den gelen 150 firma 250 markayla katıldı.