Yazıcı, GYODER Temsilcileri İle Bir Araya Geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Yönetim Kurulu’nu kabul etti. Müsteşar Ziya Altunyaldız'ın da katıldığı toplantıda GYODER temsilcileri ile “Tüketicinin Korunması Hakkında kanun Tasarısı Taslağı” hakkında görüşüldü.

12 Şubat 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Yönetim Kurulu’nu kabul etti. Müsteşar Ziya Altunyaldız'ın da katıldığı toplantıda GYODER temsilcileri ile “Tüketicinin Korunması Hakkında kanun Tasarısı Taslağı” hakkında görüşüldü.
1999’da Türkiye’deki gayrimenkul yatırım ortaklarının (GYO) temsilcileri tarafından oluşturulan derneğin yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Yazıcı, Bakanlar Kurulu’na sunulacak olan kanun tasarısı taslağı ile ilgili olarak, “İlk götüreceğimiz tasarılardan birisi bu. Önce EKK’ya götüreceğiz, sonra Bakanlar Kurulu, oradan da meclise sunacağız.” dedi.
Bakan Yazıcı konuşmasına şöyle devam etti. “Biz burada çalışmalarımızı sürdürürken, şu sloganı kullanıyoruz. “Basiretli tacir, bilinçli tüketici. Hem tüketici bilinçli olacak, hem de tacir basiretli olacak. Bu kanun da böyle şekillenecek.”
Bakan Yazıcı hazırlanan kanun tasarıyla ve yapılan çalışmalarla ilgili “76 milyona sahip olan ülkemizde herkes tüketici. Bu anlamda Tüketici haklarını çok önemsiyoruz. Aynı ölçüde kamuoyunun da bu konuda beklentileri var. Yani hem hedef kitlesi itibarıyla geniş bir alan, hem de düzenlediği konular itibarıyla geniş bir alan. İçinde aktif sektörlerin yer aldığı bir alan.” diye konuştu. Yazıcı, konuşmasının devamında “İnşaat sektörü, finans dünyası, bankalar, bankacılar ve sair çok dinamik bir sektör. Zaten tasarıda iki noktada son rötuşları yapacağız; birisi bankaların faiz dışı gelir kalemlerine ilişkin alanlar, bir diğeri de konuttan satış olarak özetlenen konu. Biz burada çalışmalarımızı sürdürürken “Basiretli tacir, bilinçli tüketici” diyoruz. Yani tüketici bilinçli olacak, tüccar basiretli olacak. Dolayısıyla, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu da bu çerçevede şekillenecek.” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, yapılan yeni düzenlemeyle ilgili olarak “Ben çok memnun kaldım, bu bina tamamlama sigortası en önemli düzenlememizdi, bunun sizler tarafından olumlu karşılanması bizi çok memnun etti. Çünkü sektörün çok büyük bir sorumluğu bu. Dolayısıyla vatandaş tercihini yapsın. Yani burada sigorta var, herhangi bir risk olursa sigortalı.” diye konuştu.
Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü. "Tüm dünyada ticaret yöntemleri değişiyor. Keskin bir rekabet ortamı var dünyada. Bu da beraberinde yeni hakların gerekliliğini getiriyor. Emlaktan, banka kredilerine kadar her şey bu yasada görüşülüyor. Örneğin vatandaşların şikayetçi oldukları konuların başında bankalar var. Biz bankalardan hiçbir kalemden, faiz ya da para almayın demiyoruz. Ticaret yapıyorlar. Ama münasip miktarda olması gerekiyor. Diğer bir konu sözleşme gibi belgelerde belli puntoların kullanılmasını zorunlu tutacağız. Kredi kart aidatları 2-3 senelik periyotlarla alınabilir. Ancak kısa süreli aidatlar çok ticarete uygun değil."
Gyoder Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun yaptığı konuşmada, “GYODER olarak hakikaten sektöre çok önemli hizmetler ettik, hem yurt dışı açılımında çok önemli işlere imza attık. Biz kardeş kuruluşlar olarak işbirliği halindeyiz, rekabet yok, iş üretme var.” dedi. Torun, “Önemli konularımız var, yurt dışına gayrimenkul sektörünü açıyoruz, yabancı yatırımlar, bireysel, kurumsal, bu gerek gayrimenkul alanları, gerek SPK’da. Bu tüketici haklarının korunmasıyla ilgili çalışmamız var ki yürütülen bu konu bizim için de önemli. Benzeri bazı önemli konularımız var, inşallah bunları bu dönemde halledersek biz de bize verilen görevi ifade etmiş sayılmış sayılacağız.  Bu konuda çalışmaları işte birlikte yürütüyor arkadaşlar. Gelinen nokta da, Genel Müdürlüğün önerdiği bitirme sigorta yönteminin bizim açımızdan da hani maliyet getirse de sektöre doğru bir çözüm olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla, o yolda sürecin tamamlanması en makul bir çözüm olarak görünüyor.  Diğer yine bazı detay konular var, işte bu teslimle ilgili ya da o konuda iadeyle ilgili, onlarda belli konularda mutabakat sağlanmış konular. Gerekirse teknik konularda Emre de bilgi verir. Ama asıl konu olarak bu maketten satış. Bundan sonraki süreçte de bu işbirliğimiz devam ederse, yani işin nihai şekle, yasanın geldiği noktaya kadar, işte komisyona sunuluncaya kadarki safhalarında da bir sürprizle karşılaşmış olmayız.” dedi.
Topalantıda GYODER Başkanı Aziz Torun’un yanı sıra, Başkan Yardımcısı Ahmet Akbalık, Işık Gökkaya, Feyzullah Yetkin, Ömer Faruk Çelik, Emre Çamlıbel, Mehmet Akif yasin ve Selim Baskın da hazır bulundu.