Yazıcı, İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Nematzade İle Görüştü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlık Toplantı Salonu'nda İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ve beraberindeki heyetle görüştü.

08 Ağustos 2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlık Toplantı Salonu'nda İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ve beraberindeki heyetle görüştü.

Türkiye ve İran'ı "dost, kardeş ve büyük ülkeler" olarak nitelendiren Yazıcı, iki ülke arasındaki ilişkilerin bölge barışa adına önemine dikkati çekti.

İran'la Türkiye arasındaki sınır kapılarının modern ve güvenli şekilde hizmet vermesinin öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Bu amaçlara yönelik önemli mesafeler kat ettik. Anlaşmaları imzalamaktan daha önemlisi, hayata geçirmektir. Bu ziyaretler, buna tempo kazandıracaktır" diye konuştu.

Yazıcı, bu ay içerisinde Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB heyeti ile İran'a ziyaret gerçekleştireceklerini bildirdi.

 















Konuk Bakan Nematzade

İranlı Bakan Nematzade de Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin çok eski bir geçmişe dayandığını belirterek, söz konusu ilişkinin gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerle daha da geliştiğini belirtti.

Özellikle ekonomi, taşımacılık, gümrük ve ticari alanlarda görüşmeler yapmak üzere Türkiye'de bulunduklarını ifade eden Nematzade, "Türkiye ve İran, iki büyük ülke. Tarihi, mezhepsel ve ekonomik bağları göz önünde bulundurarak birlikte çalışmak zorundadır. Dolayısıyla özel sektörün birlikte çalışması için altyapının hazırlanması gerekiyor" diye konuştu.

İki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasının imzalandığını hatırlatan Nematzade, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye ve İran arasındaki ticari ilişkilerin daha da artabileceğine ve özel sektör temsilcilerinin karşılaştığı sorunun çözüleceğine işaret etti.

Nematzade, "Son yıllarda İran'a karşı zalimce uygulanan yaptırımlar nedeniyle ticari ilişkilerimiz yeterince olmadı. Ümit ediyoruz ki ticaretimiz istediğimiz seviyeye ulaşır" dedi.