Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası'nın Mayıs Ayı Meclis Toplantısı'na Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) mayıs ayı Meclis toplantısına katıldı.

08 Mayıs 2014



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Mayıs ayı Meclis toplantısına katıldı.

İTO'nun sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük ticaret odalarından biri olduğunu ifade eden Yazıcı, 1882 yılında Sultan II. Abdülhamit'in fermanıyla ilk yerli ticaret odası olarak kurulan İTO'nun, bugün dünyanın 5., Avrupa'nın ise 1. en büyük ticaret odası olduğunu söyledi. Yazıcı, İTO'nun Türkiye'nin ticaret tarihinde olduğu gibi dünya ticaret tarihinde de bir kilometre taşı olduğunu vurguladı.
 
Avrupa kentlerinin gayrimenkul alanında beklenti ve gelişimlerine yönelik 2013 tarihli bir raporda, İstanbul'un liderliği elinde bulundurduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Raporda, 'Riskten kaçanlar için Berlin ve Londra, fakat fırsat için İstanbul' vurgusu yapılıyor. Raporun tespiti, değerlendirmesi son derece önemli. Bankacılık ve sigorta alanındaki yeni yatırımcıların yanı sıra küresel ölçekte faaliyet yürüten sanayi ve ticaret erbaplarının oluşturduğu kuruluşlar, ofislerini artık İstanbul'da da açmaya başladı. Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Doğu pazarına en kolay erişimin lojistik merkezidir İstanbul. Bu tercihi, bu şekilde değerlendirmek gerekir" diye konuştu.
 
Yazıcı, "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi" kapsamında "İstanbul'un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması" vizyonuyla çalışmaların yürütüldüğünü hatırlatarak, bu çerçevede yapılan çalışmalara değindi.
 
Biri Avrupa yakası diğeri Asya yakasında olmak üzere İstanbul'da 2 uluslararası deniz limanı bulunduğuna işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:
 
"Böylesi dünya kenti olan İstanbul'un farkında olan hükümetimiz, bu şehri çok kıymetli takılarla güzelleştirmekte ve zenginleştirmektedir. Bu takılardan bir tanesi Marmaray projesidir. Yine üçüncü havaalanı, bir cesaret bir vizyon işi, inşallah onu da hayata geçireceğiz. Boğaz'dan bir başka geçişi sağlayan Avrasya Tüneli... Elbette sanayi, ticaret, üretim tesisleri, üretim faktörleri, sermaye önemli ama yaptığınızı, ürettiğinizi, en kolay, en seri şekilde pazarlara eriştirmenin altyapısına sahip bir şehir olması da lojistik imkanları da son derece önemli." 
 
-"Neredeyse Tüm İhracatımızın Yarısı İstanbul'dan Yapılıyor"
 
Yazıcı, Türkiye'nin 2013 yılı ihracatının 151 milyar 812 milyon dolar, İstanbul'dan yapılan ihracatın ise 70 milyar 910 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, "Yani neredeyse tüm ihracatımızın yarısı İstanbul'dan yapılıyor" dedi.
 
Geçen yıl toplam ithalatın 251 milyar 651 milyon dolar, İstanbul'un ithalatının ise 136 milyar 601 milyon dolar olduğunu anımsatan Yazıcı, "Toplam ithalattaki İstanbul'un payı yüzde 54. İstanbul'un 2002 yılında 49 milyar 899 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, 2013 yılında 207 milyar 506 milyon dolara yükselmiştir. Yani 2002-2013 arasında 4 kattan fazla artmıştır. 2013'te ülkemiz toplam vergi gelirlerinin yüzde 43,28'i İstanbul'da toplanmıştır. Ülkemizde toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 20'si gümrük vergileridir" bilgilerini de paylaştı.
 
Yazıcı, gümrük uygulamalarını gerçekleştirirken ortaya koydukları hedefin Türkiye'yi ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı bir ülke haline getirmek olduğunu belirtti.
 
Gümrük kapılarında işlemlerde geçirilen süreyi azaltmaya çalıştıklarını ifade eden Yazıcı, Bakanlığın gümrüklerde gerçekleştirdiği yenilikleri anlattı.
 
Yazıcı, gümrük kapılarının ortak kullanım olması dolayısıyla komşu ülkenin işlemleri kolaylaştırıcı yaklaşım içinde olması gerektiğini aktararak, şunları dile getirdi:
 
"Bulgar komşumuz tır taşımacılığıyla ilgili geçiş belgelerini vermeyince sorun oluyor. Burada önleyici tedbirleri devreye sokuyoruz. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasını devreye soktuk. Bu uygulamayla gümrük işlemlerini ofisinizde, deponuzda yapma imkanı getiriyoruz. Ama görüyorum ki piyasada bir çoğu bunu anlamamış. Türkiye'de yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına mazhar olmuş bir ticaret erbabı ABD, Avrupa, Kore'de benzerleriyle aynı statüde olacak.
 
10-11 Haziran'da Güney Kore ile bir protokol imzalayacağız. Türkiye'de yetkilendirilmiş yükümlü, yerinde gümrükleme ve izinli gönderici sertifikası almış bir ticaret erbabı aynen Güney Kore'de buradaki kolaylıkla işlemlerini yapabilecek. 2014 yılı itibariyle yetkilendirilmiş yükümlü, ithalatta yerinde gümrükleme, izinli alıcı uygulamalarını hayata geçiriyoruz."

 
 Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) sistemine, Türkiye'de faaliyette bulunan ticaret sicil müdürlüklerinin entegre olduğunu belirten Bakan Yazıcı, MERSİS üzerinden ekonomik ve sosyal hayatın tüm aktörlerine erişim ve onlarla ilgili ihtiyaç duyulan verilere ulaşılabileceğini söyledi.
 
Yazıcı, perakende ticaretinin düzenlenmesine yönelik kanun tasarısını anımsatarak, "Bu tasarıda organize ve geleneksel perakendeye ilişkin çerçeve düzenlemesi içeriyor. Sorunlu olan bu alana çeki düzen vererek Başbakanlığa sevk edilmiş bir tasarıdır. Bunun kapsamında AVM, zincir mağazalar, esnaf ve sanatkarlar bu alan içerisinde yer alıyor" diye konuştu.


 
"Esnaf ve Sanatkar Odaları Reel Hayata Uygun Değil"
 
Bakan Yazıcı, toplantıdaki konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.
 
Borsaya kote olmayan şirketlerin de birçok bilgisinin internet üzerinden 3. şahıslara açıklanmasına yönelik soru üzerine Yazıcı, "Şirketlerin belli bilgilerinin internet ortamında yayımlanmasına ilişkin getirilen yükümlülük bana göre ticari sırları kapsamıyor. Bu şirketleri daha güvenli haline getiriyor. Bunların bilinmesi muhatabınız nezdinde güven artırır, ancak ticari sırlarınızın ifşa edileceğine yönelik bir düzenleme söz konusu değil. Yükümlülük ticari sırları zaten kapsamıyor" yanıtını verdi.
 
Kanundaki "esnaf" kavramına yönelik soru üzerine Yazıcı, bununla ilgili çalışmalarının olduğunu, Esnaf ve Sanatkar Kanunu'nun çok dağınık ve karmaşık olduğunu ifade eden Yazıcı, "Esnaf ve sanatkar odaları reel hayata uygun değil. Börekçiler, yufkacılar, pastacılar, ekmek var bu benzerleri bir yere toplayacağız. Ama bu çalışmanın bu dönemde meclise kadar gidebileceği kanısında değilim" dedi.
 
 "Kaçakçıların Tepesindeyim"
 
Akaryakıt kaçakçılığına yönelik soru üzerine Yazıcı,  akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili mücadeleyi etkin hale getirmek için çok önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatarak, "Reyhanlı'da Suriye'den gelen akaryakıt varmış. Valiyi uyardım. Bunları gümrük kapılardan değil, hudutlar üzerinden değişik araçlarla getiriyorlar. Onu piyasaya sürüyorlarmış. Buradan söylüyorum hemen tepelerindeyim. Bu kayıt dışılık hiç affedilebilir değil, kabul edilebilir değil. Kayıtlı olanın hakkına tecavüz ediyorsunuz demektir. Biz kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz" şeklinde konuştu. Toplantıda Müsteşar Ziya Altunyaldız, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşcı, İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi ile Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Harun Uslu hazır bulundu. 
 
Bakan Yazıcı, meclis toplantısı öncesinde Yeni Camii Hünkar Kasrı'ndaki Düşler Sahnesi II Minyatür Sergisi'nin açılışını da yaptı.